JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.05.2014 10:23:48 - dodo13

politika

Byl jste státním zastupitelem, nyní jste poslanec a přednášíte na škole. Věnujete se i právní činnosti? A kdyby jste si měl jednu z profesí vybrat, která je vám nejbližší? A co vás drží v politice? Na co jste sám za sebe za tu dobu, co zde jste hrdý?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.05.2014 11:15:17 - JUDr. Miroslav Antl
Zdravím – a děkuji za dotazy, byť podrobnější odpověď na ně by zabrala několik stránek. Ale alespoň telegraficky.

Já jsem byl po absolvování VŠ 22 let prokurátorem, resp. státním zástupcem – a ten ve mně už zůstane navždy, když jsem bral tuto funkci jako poslání. Vyjížděl jsem s policisty na místo činu, účastnil se ohledání těla mrtvého, poté soudní pitvy, výslechu zločinného gaunera, pak i důležitých svědků – a po podání obžaloby jsem se snažil u soudů prosadit ty nejpřísnější tresty (u těch nejhorších). Za tu dobu jsem postavil před soud a (prostřednictvím soudů) poslal do kriminálu stovky gaunerů na (celkem) tisíce let, přičemž doživotní tresty počítám jako dvacet, event. třicet let, neb se i „doživoťák“ může vrátit mezi nás. Na univerzitách přednáším přes dvacet let – a výuku trestního práva v prezenčním i kombinovaném studiu už tak považuji za nedílnou součást svého života. I když je to mnohdy časově (i hlasově a psychicky) složité zvládnout, studenti mi dávají spoustu energie – a aniž si to uvědomují, stále mne učí. A své absolventy bych mohl počítat na tisíce. Vždy jsem rád, když se ke mně hlásí – a já zjišťuji, že se vypracovali i na ty nejvýznamnější pozice, zejména policejní aj.

No, a jako senátor, resp. předseda Ústavně-právního výboru Senátu Parlamentu ČR, pracuji rovněž naplno. „Můj výbor“ je několik let tím nejvýkonnějším a nejpracovitějším - a přestože je prestižním výborem, senátoři se do něj moc nehrnou, neboť je to pak stojí spoustu dojíždění a času vůbec. Já sám si beru největší počet zpravodajských zpráv (tj. projednávaných zákonů), když předseda a jakýkoliv „šéf“ má vždy pracovat nejvíce. Do Senátu jsem šel proto, abych mohl něco ovlivnit – a ne jen nečinně přihlížet tomu, co se děje. A jsem „hrd a pyšen“ na to, že se mi hned na začátku funkčního období podařilo při rekodifikaci zcela nového trestního zákoníku prosadit výrazné zpřísnění trestních sazeb u nejzávažnějších násilných, mravnostních, ale i mezinárodních drogových zločinů. Mohl jsem tak uplatnit svou intenzivní třicetiletou trestně právní praxi. Samozřejmě jsme pak v horní komoře českého parlamentu opravili, napravili atd. desítky dalších zákonů, což je ostatně zásadním posláním horní komory. A těch činností v Parlamentu je podstatně více, ale nejsou vidět, pokud o nich média neinformují. Já například za zcela zásadní považuji náročnou práci ve výborech, když náš výbor pak navrhuje plénu Senátu PČR, jak rozhodnout o návrzích zákonů či jejich novel. Tato práce však nikde není vidět, když TV přenáší pouze (mnohdy formální či ryze politickou, tedy únavnou) rozpravu na plénu. A samozřejmě důležitá je i práce senátora v senátním obvodu. A tu už dělám soustavně šestým rokem. Každoročně vydávám svůj Senátorský zpravodaj, kde občanům „skládám účty“ ze své činnosti. I tyto „noviny“ a další mou činnost najdete na mém webu www.miroslavantl.cz.

Takže jsem z minulosti hrdý na svou práci státního zástupce, v současnosti na činnost VŠ pedagoga – a aktuálně nejvíc na svou práci senátora, kterou rovněž beru jako poslání a snažím se ji dělat naplno. Pokud si však musím něco vybrat, pak funkci senátora. No, ostatně jdu na podzim do senátních voleb, tak asi ani nic jiného nemohu říci/napsat :-)

Ale vážně, v minulých profesích jsem měl více peněz, takže to určitě není kvůli finančnímu zajištění, ale protože jsem přesvědčen, že se mi spoustu práce podařilo udělat – a věřím, že toho ještě hodně dokážu. Alespoň jsem na to připraven...

A pro úplnost dodávám, že jsem nikdy nebyl (a ani nikdy nebudu) poslancem, neb nejsem „profesionálním politikem“ – a v Senátu PČR je to více o profesní a životní praxi.

Právní praxi jsem se věnoval pouze v rámci svých profesí, mimo ni jen v Právní poradně v pořadu „Krimi live“ na TV Prima, teď jsem spíše legislativcem – a uplatňuji v Senátu PČR, ale i na Univerzitě v Hradci Králové, Univerzitě v Pardubicích a jinde, svou předchozí 30 letou praxi.

Na některé podobné otázky jsem odpověděl i paní šéfredaktorce čtvrtletníku Senát v čísle 3/2012 – a najdete je na senátním webu i na mých webovkách...

S přáním všeho dobrého

Miroslav Antl

(senátor)