PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2014 16:07:40 - Václav82

Restituce

Dobrý den, pane Ransdorfe, chci vám poděkovat za erudované články o církevních restitucích a zároveň se zeptat na tuto věc: některé církevní majetky byly za okupace zabaveny nacisty, po válce coby nacistický majetek propadly státu podle Benešových dekretů, ale v současné době se v rámci restitucí vracejí církvi. Jak je možné, že se neměří stejným metrem i u soukromého majetku? Mám na mysli případ firmy Waldes ( dnes Koh- i- noor), kterou nacisti také zabavili, po válce jako nacistický majetek také propadla státu podle Benešových dekretů, ale tento týden Ústavní soud rozhodl, že potomci Waldesových nárok na vydání majetku nemají. Já tomu nerozumím, vy ano?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.05.2014 22:17:28 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Děkuji za tuto připomínku, která je závažná a podnětná. Opravdu se jedná o dvojí metr. Dvojí metr byl ostatně uplatněn i při výpočtu ceny za půdu, církevníci oproti soukromým osobám dostávají zhruba čtyřnásobek. Waldesovým nezbývá, než se obrátit evropské soudní instituce.