Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.06.2014 15:26:14 - HanaP.

záměna léků

Paní doktorko, jak je možné, že dochází v nemocnicích k záměně léků? Prý to není úplně ojedinělé

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.06.2014 14:07:26 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

K záměně léků v nemocnicích, ale ani v jiných zdravotnických zařízeních, by pochopitelně nemělo docházet.

Dle předpisu lékaře v chorobopisu se  ujímá své role staniční sestra a většinou pověří některou ze sester, aby na pojízdném stolečku připravila na jméno daného pacienta indikované  léky pro bezprostřední užití, tj. např. po obědě atd. Např.na večeři se tento proces opakuje.  Sestra by měla být přítomna tomu, zda nemocný léky spolknul a zapil.

Aplikaci léku v podobě čípku je možné ponechat na pacientovi, pokud je záruka, že to dovede, anebo sestra čípek sama aplikuje. Léky pro nitrožilní podání, a to v podobě injekcí nebo infuzí se připravují podobným způsobem, resp. jsou bezprostředně ihned aplikovány po přípravě obsahové i technické ( tj.zavedení dávkovače), na cedulce na infuzní lahvi je opět uvedeno jméno nemocného, ale předchází i nezbytná závěrečná kontrola, zda jde skutečně o ten roztok, který má být nemocnému aplikován. Při tomto postupu  by nemělo k nedopatřením docházet. Lékař i sestry jsou dostatečně kvalifikováni  a prakticky vycvičeni  tomu, aby bylo podání léku adekvátní, zkrátka lege artis..

K jistým nedopatřením dochází zcela výjimečně. Dá se říci, že selhává lidský faktor takřka ve všech případech chybného podání. Tak jako i  v jiných povoláních, i když v oblasti zdravotnictví jsou následky nejhorší…