Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.06.2014 11:22:39 - qwer

problémy zdravotnictví

Jak vnímáte spor mezi záchrankou a lékaři? Je to podle vás tak horké? A vnímáte také jako problém, který byste chtěl řešit skutečnost, že požadavky na výkon zdravotnické profese ve velmi proměňují? Nemyslím ani tak doktory (i když u nich je zas problém s atestací), jako sestry, původně vám stačila střední, pak dis. Ten už je ale dnes také skoro k ničemu…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.07.2014 15:21:57 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 Problémy  zdravotnické  záchranné služby ve městě Praha mají dlouhou historii, dokonce ještě z konce minulého století, trvale za vedení senátora MUDr.Zdeňka Schwarze. Z toho důvodu se domnívám, že již mohly kompetentní orgány záležitost dávno řešit, např. stanovením spádových nemocnic, kam by nemocný z toho kterého spádu byl dovezen. Tam by se pak rozhodovalo o následujícím : zda jeho stav vyžaduje hospitalizaci a zda   je tato nemocnice adekvátní péči schopna poskytnout. Pokud by měl být nemocný hospitalizován v jiném zařízení, kde je možné poskytnout v daném případě specializovanou péči, pak ve spolupráci citované spádové nemocnice se ZZS bude jiná nemocnice telefonicky oslovena, a bude jí oznámeno, že jí dotyčný nemocný bude přivezen. Poslední možností je rozhodnutí, že nemocný hospitalizaci nepotřebuje vůbec a pak je odeslán s lékařskou zprávou buď od ZZS anebo z citované nemocnice do domácí péče. Pro akutního nemocného se musí vždy najít volná postel, a to za cenu organizačních opatření i v odpoledním a nočním provozu. Nejde zde o žádný dirigismus, ale o nastolení pořádku. Rušení akutních lůžek bez jakékoli předchozí anamnézy lze považovat minimálně za diletantismus. Tím se přivodily  další nesnáze do našeho zdrav.systému !

Problematika vzdělávání, především postgraduálního u lékařů, bude řešena z pozice MZd, a to změnou, resp.novelizací příslušného zákona. Hlavně by se mělo zařídit to, aby povinná praxe v různých taxativně vyjmenovaných oborech v popromočním období probíhala bezplatně z pozice školícího pracoviště.

Nároky na vzdělání zdravotních sester ve smyslu bakalářského studia mi také připadají zbytečné, neboť vzdělání středního, případně vyššího stupně z minulého režimu zcela vyhovovalo potřebám praxe. Postgraduální studium bylo pak indikováno u těch sester, které měly jasné ambice na vykonávání specializované (např.JIP) anebo vyšší řídící funkce (vrchní sestra). Absolvování bakalářského studia neznamená v praxi často nic, ani záruku získání vyšší funkce jakéhokoliv typu, neboť rozhodující pro kariérní postup zdravotní sestry by měla být právě dosavadní praxe a její kvalita.I toto by zasluhovalo změnu /novelizaci příslušného zákona, což je proces relativně dlouhodobý, takže pak má volič dojem, že sliby z míst povolaných nebyly realizovány. Snaha o zlepšení situace tu však nepochybně existuje a osobně si slibuji od současného vedení MZd, že se zhostí očekávaných změn. Jinak nám budou lékaři po absolvování bezplatného studia utíkat do zahraničí a těžko se budou vracet, když se jim nezajistí ani adekvátní odměna.Nemusíme chodit pro příklad daleko - postačí zajít  za naši západní hranici, tj. do SRN..

S pozdravem           Milada Emmerová