PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.07.2014 16:30:29 - sarka b.

studená válka

Dokážete si v dnešní době, že by skutečně začala druhá studená válka? A troufnete si odhadnout, jak by dopadla pro zúčastněné?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.07.2014 12:45:34 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, důkazem toho, že se něco jako studená válka připravuje, je chování politické reprezentace USA. Američané připravují zákon 2277 (prošel již dvěma čteními, chystá se třetí čtení, pak už se o něm bude hlasovat). V něm jsou vyděleny konkrétní finanční částky pro jednotlivé instituce na akce a propagandu proti orgánům Ruské federace. Cílem těchto akcí je dosáhnout změny režimu v Ruské federaci a nastolit tam vedení, které bude poslušné vůči USA, jako to bylo za opilce Jelcina. Putin to nemá, po mém soudu, jednoduché. Z Jelcinovy doby existuje v Rusku pátá kolona, na jejíž existenci návrh zákona 2277 staví. Navrhovaná opatření mají pátou kolonu posílit a nasměrovat ji proti Putinovi. Informace o chystaném zákonu jsou k dispozici na internetu. Návrh prošel zatím dvěma čteními v kongresu USA a je jasným přešlapem proti mezinárodnímu právu.  Ale ani Obama to nemá jednoduché. Uvidíme, jak se bude věc vyvíjet. Seberafinovanější kroky narážejí na lidský faktor, viz třeba současná špionážní aféra v Německu nebo špionážní aféra kolem Národní bezpečnostní agentury NSA. Američané by studenou válkou (nebo něčím na tento způsob) získali šanci "sjednotit" a disciplinovat Západ a také odvést pozornost od ekonomických potíží. Škodu to přinese oběma stranám, ale USA spoléhají na to, že jejich zdroje jsou pořád výrazně větší.