Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.06.2011 11:11:40 - Dave

Financování zdravotnictví je velmi složitá záležitost

Paní poslankyně, mluví se o tom, že stát nemůže nijak ovlivňovat dění ve zdravotních pojišťovnách, nyní by podle návrhů koalice měly některé pojišťovny fúzovat, je hlavní potíž financování zdravotnictví opravdu na pojišťovnách?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.06.2011 8:16:27 - Mgr. Soňa Marková
 Financování zdravotnictví je velmi složitá záležitost a zdravotní pojišťovny jsou jednou z částí celého systému. Faktem je, že zaměstnanecké zdravotní pojišťovny vznikly původně ne kvůli konkurenci - vždyť hospodaří s veřejnými prostředky - ale kvúli některým specifickým pracovním odvětvím. Protože v současné době stejně dochází k přerozdělování finančních prostředků, existence více pojišťoven není opodstatněná. Jedna zdravotní pojišťovna s nezávislou a důslednou kontrolou toku veřejných peněz by, podle mého názoru, bylo mejlepší řešení. Pro zdravotní systém je však také nutné zamezit korupci, předražování nákupů přístrojů, léků a zdravotnických prostředků. To všechno připravuje, podle kvalifikovaných odhadů, zdravotnictví až o dvacet miliard korun. Je třeba také vrátit do zdravotnictví solidaritu, která byla narušena zavedením stropů na zdravotní pojištění pro bohaté (příjmy nad sto tisíc měsíčně) a také větší odpovědnost státu (zvýšení plateb za tzv. státní pojištěnce, kterých je kolem šesti miliónů). Jsem přesvědčena o tom, že kdybychom tyto změny učinili, vůbec nepotřebujeme poplatky a další avizované navyšování spoluúčasti při současném zachování dostupnosti a kvality potřebné zdravotní péče pro všechny pacienty. Soňa Marková