ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.06.2011 10:55:39 - červík

Dva návrhy

Pane senátore, máte značné zkušenosti z komunální politiky, všichni vypočítávají, kolik peněz bude chybět v rozpočtu obcím i krajům po zvýšení DPH, bude to skutečně tak zlé?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.06.2011 22:01:45 - Mgr. Pavel Eybert
 Vážený pane, v současné době platí stávající rozpočtové určení daní. Návrhy, které předkládá MF, schváleny nejsou, a nikdo tak neví, jak budou vypadat po projití Sněmovnou a Senátem. V zásadě jde o dva typy návrhu. Jeden říká, že když narostou příjmy z DPH, má městům, obcím a krajům být přiděleno jen tolik, kolik dostávají dnes, a že celý nárůst výběru má být příjmem státního rozpočtu. MF tedy chce adekvátně snížit procento, které dnes města, obce a kraje z této daně dostávají. Druhý návrh, který se připravuje, by měl alespoň poněkud srovnat příjmy obcí na hlavu. Dnes mají obce s počtem obyvatel okolo dvou až pěti tisíc příjmy cca 7 tis. Kč/osoba/rok.  Brno, Ostrava, Plzeň a Praha výrazně víc (Praha cca 28 tis. Kč). Těmto čtyřem městům chce MF ubrat, těm, kteří dostávají na hlavu nejméně, zase trochu přidat. Domnívám se, že je to přes parlament neprůchodné. Za největší ohrožení příjmů obcí, krajů, měst považuji příliš optimistické úvahy o výběru DPH, které nebudou naplněny, zatímco číslice snížených procent pro města, obce, kraje z celkového výběru DPH zůstanou v platnosti, a tím dojde k menším příjmům, než je nyní deklarováno. Nemyslím si však, že to bude dramatický propad, je však jisté, že takto vzniklý faktický úbytek budou obce, města, kraje kompenzovat menší investiční aktivitou. Někde to může být i dobře, obecně to však přínosné není. Bude také záležet na tom, jak je dnes které město, kraj zadlužené a jakou část budoucích příjmů musí věnovat na splátky úvěrů a úroků. Ale to je obdobné i pro celou ČR i řadu jiných zemí.
 Mgr. Pavel Eybert