Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.11.2014 13:37:41 - Motto-motto

diskriminace v práci

Výrazná většina občanů ČR (73 %) a já s ní souhlasím, se domnívá, že na našem trhu práce dochází k diskriminaci určitých skupin obyvatel. Co s tím uděláte? Nejhorší je, že třeba ženy jsou diskriminovány skoro celý život. Nejdřív proto, že nemají praxi, pak kvůli mateřské a pak jsou už zas staré. Eva

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.12.2014 17:52:16 - Mgr. Jana Pastuchová

Milá Evo, výsledky průzkumů jsou smutné, nezbývá než souhlasit. Řešení ale není vůbec lehké. Můžeme podporovat studentské stáže, nábory lidí bez zkušeností, můžeme podporovat alternativní úvazky pro maminky, zřizovat podnikové školky, můžeme podporovat zaměstnávání lidí nad padesát let. Ministerstvo práce a sociálních věcí má takové programy a musím říct, že vynakládá nemalé finanční prostředky na to, aby se tento trend změnil. Jak ale změníme myšlení firem, zaměstnavatelů obecně a jejich personalistů? Diskriminace začíná už přečtením životopisu, kolonkou s datem narození. Hledí se na výkonnost, na co největší zisk za cenu co nejmenších nákladů, morálka jde v mnoha případech stranou. Nerada bych ale někomu křivdila, vím, že výjimky v ČR jsou. Neexistuje tedy jednoduchý recept, a proto Vám bohužel nemohu jednoznačně odpovědět. Nařizovat zaměstnavatelům, kolik mají zaměstnat žen a kolik mužů, kolik mladých a kolik starších lidí, prostě nemůžeme a nevěřím tomu, že by to pomohlo. Například ale otázka zavedení kvót pro zastoupení žen ve vedoucích funkcích je  aktuálně velkým tématem v EU a minulý týden o nich jednala i Vláda ČR. Zatím ale s nejasným výsledkem.

S úctou,

JP