Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.11.2014 11:27:52 - Petr Vladyka

Projev k 25.výročí listopadových událostí

Dobrý den, seznámil jsem se s Vaším projevem na slavnostním shromáždění k 25.výročí tzv. listopadových událostí. Velice mne mrzí, že jste se důsledněji nedržel stanoviska VV ÚV k tomuto výročí ze 7.11, zejména jste zcela opomněl zmínit taková negativa polistopadového vývoje, jako bylo rozbití Československa, vstup do NATO a podřízenost jeho stále agresivnější politice. Opomněl jste aspoň stručně zmínit rovněž výročí 17.11.1939, přestože je letos taky jubilejní. A nemusel jste tak poníženě děkovat současným mocným za to, že jste tam mohl vystoupit. A když už jste se nedržel důsledně stanoviska VV, mohl jste naopak zmínit alespoň taková negativa, jako tunelování, církevní restituce, úniky daní do zahraničí. Vážím si vašich ekonomických znalostí a v tomto směru máte ve vedení KSČM oprávněné místo, ale uvedeným vystoupením jste mne zklamal. Některé tyto skutečnosti jsme proto dali i do usnesení naší ČS. Petr Vladyka, předseda ZO KSČM Ostrava-Dubina

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.11.2014 17:05:33 - Ing. Jiří Dolejš

Určitě nebylo mou ambicí pouze předčítat písmenko po písmenku někým předem schválený text, to by mohl udělat i nějaký robot.  Neuškodí reagovat na předřečníky i dávat akcenty s ohledem na posluchače. Jinak jsem přesvědčen že podstaty dlouhodobého postoje KSČM i stanoviska orgánů jsem se držel. Názor vám neberu ale  mám  v tomto ohledu kladné reakce - jasně tam bylo to hlavní :  od distance KSČM za zneužití moci minulém režimem, přes vyjádření pochopení nutnosti změna až po potřebě alternativy, tehdy i dnes.  Zvolená "klausovská" cesta transformace  jen přinesla kontrolu zahraničním kapitálem a oligarchizaci politiky

To že to bylo vystoupení v rámci svobodně přednášených pohledů napříč celým spektrem je samo o sobě hodnota.  To by v minulém režimu, ale ještě před pár lety i v tom současném,  asi bylo těžko možné. Diskuse na tato téma jsou i na levici v rámci podobného směru hodnocení pestré, např. předsedkyně partnerské Die Linke při této příležitosti ocenila nenásilnost změn, odvrat od stalinismu a kriticky zmínila nesvobodu a ekonomickou neefektivnost starého režimu. Označila rok 1989 z nedobojovaný příběh a  v závěru prohlásila : "obnovujeme omluvu za uskutečněná bezpráví a vyznáváme potřebu chránit demokracii a právní stát."

     V sále m.j. naslouchala našim projevům i místopředsedkyně Bundestagu za Die Linke, opět významný posun. Nevím, jak by se vám líbila jejich slova, ale němečtí partneři jsou pro  nový počátek v politice v procesu hledání sociálnější, spravedlivější a demokratičtější společnosti. To je snad to hlavní - seznam dnešních problémů lze různě doplňovat a rozšiřovat, to ale těžko dáte do pětiminutového projevu (jak znělo zadání od organizátorů). takže kdo chtěl, tak alternativní pohled KSČM tam slyšel.