doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.12.2014 16:33:17 - Lachimaa

Preference KSČM

Dobrý den s.Grebeníčku,jak je možné,že volební preference ANO stále stoupají na úkor klesající popularity ČSSD a KSČM.
Proč jste pustili ANO do parlamentu v době krize Nečasovy vlády?Proč jste se nedokázali využít vládní krize a dohodnout s ČSSD na koalici?Jak tipuji,preference KSČM budou nadále klesat.Pro srovnání podle Sanep:
říjen-ANO 23%;ČSSD 21,2%;KSČM 13,1%
listopad-ANO 25,3%;ČSSD 20,9%;
Vysvětlete,proč tomu tak je,půjde-li to tak dál dostanete se brzy pod 10% a později pod 5% a přijdete o korýtka.Po pádu Nečasovy vlády jste měli cca 17% a nedokázali jste podporu voličů využít a získat dalších 5% a jít do koalice s ČSSD a vyšachovat ANO.Kde je tolik historicky zdůrazňovaná revolučnost komunistů?Získejte mladé,jinak budete brzy jen klub tlachajících dědků a babek, všem pro smích.Situace je zralá na výměnu politického vedení KSČM,komunisté probuďte se a konejte v duchu revolučního odkazu předků.Zač umírali komunisté za protektorátu?Takže dejte +5% a nespěte.Váš volič

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2014 10:27:53 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Hnutí ANO do parlamentu přivedli voliči. Vládní koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL vznikla rozhodnutím těchto tří stran. Spolupráci s pravicí ale dali sociálně demokraté přednost i dříve, a to i v době, kdy ČSSD a KSČM měly spolu ve Sněmovně 111 mandátů. Pokud jde o volební preference, pak různé agentury udávají různé preference i pro konkrétní shodná období. Určující jsou proto vždy výsledky voleb. Pokud voliči nespokojení s poměry ve vysokém počtu zůstávají doma, je to špatně. Pokud pak podstatná část těch, co k volbám chodí, znova a znova zkouší uvěřit stranám pravice, třeba i nově zakládaným poté, co oslabují nebo propadnou ty, co se už zkompromitovaly, pak se nelze divit, že k žádné zásadní změně k lepšímu nedochází. A bude to tak do doby, než se to občané, voliči svou volbou rozhodnou změnit. Mladí to dneska nemají snadné. K politické aktivitě je nutná vůle a odvaha. Neusnadňují jim to ani média, která většinově straní pravici a snaží se nejen mladé odradit od aktivit ve prospěch sociálně spravedlivější, demokratičtější společnosti a hodnot lidské sounáležitosti. Tím samozřejmě nechci omlouvat to, že KSČM jako jediná programově levicová strana orientovaná na tyto hodnoty se dnes mnohdy neprosazuje tak důrazně, jak by mohla a měla. Když se jí ale bude dostávat podpory, včetně té Vaší, pak se mohou věci posouvat ve prospěch lidštějšího uspořádání věcí veřejných a ve prospěch republiky a většiny občanů.