ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.12.2014 11:03:14 - ElizabethK.

exekuce

Pane poslanče, zabýváte se exekucemi. Věnujete se ale také problematice, jak zajistit, aby k nim docházelo minimálně? A druhý problém, pokud se lidé dostanou na dno, často se z něj nezvednou jen proto, že by je to zlikvidovalo (např. lidé bez domova, kteří ze sebe udělali bílého koně, nebo jen kvůli dluhům na sociálně a zdravotním). Co s tímto problémem? Máte řešení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.01.2015 8:58:34 - JUDr. Jeroným Tejc
Dobrý den. Řešení příčin je skutečně podstatnější než řešení následku, tedy exekuce. I proto jsem již v roce 2009 byl navrhovatelem zákona, který měl limitovat RPSN, tedy výši úroků u spotřebitelských úvěrů a jejich sankce. Bohužel doposud nebyl ve sněmovně přijat. Novelu vypracovanou ministerstvem spravedlnosti vyžaduje i úprava osobního bankrotu. Pokud se však někdo z vlastní vůle stane tzv. bílým koněm a poškodí poctivé věřitele nebo zákazníky podvodných firem, je to podle mého názoru jeho chyba a ochranu si nezasluhuje.