RSDr. Petr Braný

  • České Budějovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.10.2010 9:33:54 - machym

Státní podporu pro dobrovolné hasičské sbory je třeba zachovat

Dobrý den,
pobavila mě vaše paralela mezi vznikem dobrovolných hasičských sborů a KSČ v roce 1921. Když hájíte existenci dobrovolných hasičských sborů jako já, co si myslíte o možnosti, že by na ně lidé mohli sami přispívat a tím je zachovat? Mám na mysli dobrovolné příspěvky, ne další přerozdělování daní.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.11.2010 9:49:16 - RSDr. Petr Braný
Vždy si připomenu scénu ze známého filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, kde se starým hasičským vozem chtějí místní „zachraňovat“ syna horolezce ze skály. Tato technická památka je zdrojem mnohého veselí. Jenže v životě, když hoří nebo vesnici či město postihne povodeň, jistě každý ocení, když dobrovolní hasiči mohou zasahovat s moderním vybavením. A to je podle mého názoru mimo dosah dobrovolných sbírek občanů. Proto považuji za potřebné zachovat státní podporu pro dobrovolné hasičské sbory pro nákup například výkonných čerpadel, nebo předávání hasičských vozidel po několika letech využívání profesionály právě dobrovolným sborům.

Ze své zkušenosti vím, že hasiči na vesnicích dávají jak hodně času, tak nezřídka i vlastních peněz do fungování své organizace. Z obecních pokladen se většinou opravují hasičské zbrojnice. Myslím si, že po občanech se už nyní chce mnoho příspěvků na rozličné nadace. Většina z nás přispívá obvykle zejména lidem a obcím postiženým v posledních letech záplavami. Určitě považuji používání peněz z našich daní na činnost sborů dobrovolných hasičů, které pomáhají v krizových situacích i v rozvoji kulturního života vesnic, za užitečnější než některé jiné vydaje, například na zahraniční vojenské mise. Přeji každému, aby nemusel pomoc dobrovolných hasičů potřebovat. Jenže statisíce obyvatel naší země už prožily pravý opak a s vděkem jejich příjezd přivítaly. A určitě je potěšilo, když se hasiči nedoškobrtali na muzejním kousku.   

Petr Braný, poslanec (KSČM)