doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.01.2015 21:36:11 - anajp

Nespravedlivá valorizace důchodu




Dobrý den ,došla jsem k závěru, že dochází k nespravedlivé valorizaci důchodu. Jelikož občanovi z vyšším výdělkem se vypočítává důchod z vyššího základu a tím jsou již zvýhodnění. Životní úroveň důchodcům klesá všem stejně .Tím že se zvedá valorizace procentně tak je to nespravedlivé. Potraviny stojí pro všechny stejně, tak proč mají mít více přidáno na potraviny co mají vyšší důchod ,jak ten co ho má nižší . Ti co mají vyšší důchody mají více i na kulturu a co my, co máme problém najít rezervy na kulturu .
Byla by ráda, kdyby jste se tím mohli zabývat na parlamentní scéně.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2015 14:56:58 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
Vážená paní,
Váš názor, že občané s vyšším výdělkem jsou zvýhodňováni v případě valorizace důchodů, by bylo možné doplnit. Například tím, že občané s nižším výdělkem nebo občané, kterým současný ekonomický systém neumožňuje v rozporu s Ústavou opatřovat si prostředky k životu prací, ale i ti, co pracovat nemohou včetně  dětí doplácejí na mizernou ekonomickou politiku domácích vlád a na nenasytnost těch, kdo určují ekonomická pravidla a přerozdělují výnos ekonomiky ve prospěch nejbohatších. Zvlášť patrné to bylo vždy, když republiku ovládaly vyloženě asociální vlády nakloněné nejen přerozdělování ve prospěch nejbohatších, ale umožňující i vykrádání státního rozpočtu a rozkrádání  národního majetku, majetku obcí i úspor občanů. Převážně to byly vlády vytvářené koalicemi ODS, ODA, lidovců a naposledy i odnoží ODS a lidovců, tedy stranou TOP 09. Ale ani dnes, při současné vládní koalici nelze čekat zcela zásadní změny, natož aby se prosadily skutečně účinné zákony, které by postihly korupčníky, zloděje a podvodníky, kteří dlouhodobě tunelovali a tunelují dodnes český stát a peněženky českých občanů. Důsledkem dosavadního vládnutí asociální, ekonomicky neschopné a prokorupční pravice bohužel je, tak jak to vnímáte i Vy, že zejména občané, a tedy i důchodci, s nejnižšími příjmy a důchody, mají velmi omezené možnosti přístupu nejen ke kultuře. Mnohým chybí prostředky i na nákup a opatření toho, co patří k základním životním potřebám.
V parlamentu jsem vždy usiloval o zákony, které by umožnily práci spravedlivě placenou i slušný život dolním deseti milionům a zabránily těm nahoře vykrádat a nespravedlivě přerozdělovat prostředky a hodnoty, které vznikají především z práce těch dole. S překvapením jsem ale mnohdy zjišťoval, že nejen pravice, ale ani mnozí sociální demokraté nebyli ochotni takové zákony podpořit. Zásadní zlepšení situace důchodců s nejnižšími důchody je nyní v rukou vládní koalice vedené sociálními demokraty. Ta má v Poslanecké sněmovně většinu. Z řady dosavadních skutečností, třeba i z toho, že nejen asociálové z ANO a KDU-ČSL, ale i sociální demokraté už druhým rokem v parlamentu blokují projednání a přijetí účinného zákona o prokazování původu velkých majetků, ale dokonce nepodpořili kupříkladu ani návrh na valorizaci sociálních stipendií pro studenty z chudých rodin, je zřejmé, že prosadit výraznější zlepšení života sociálně slabých důchodců bude velmi obtížné.