PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2015 2:25:20 - Protaktinius

Podkarpatští Rusíni

navštívili pana prezidenta Zemana a omluvili se za jiné Rusíny, kteří nazvali pana prezidenta "děfkou". O tu urážku mi ani nejde, protože jí shazují sami sebe, ti kteří ji vyjádřili. Chtěl jsem se jen zeptat, jaký názor máte na jejich návštěvu ? Myslíte si, že je součástí jejich emancipačních snah ? A je pan prezident schopen nějak významněji podporovat tuto jejich snahu ? Děkuji za odpověď pane Ransdorfe.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.03.2015 22:57:30 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, opravdu nevím, čeho je Miloš Zeman schopen nebo není, ale vím, že Rusíni v roce 1991 odhlasovali v referendu požadavek autonomie, který ale Kyjev zamítl. Česká republika, na rozdíl třeba od Maďarů, v Zakarpatsku přítomna není. A tak se třeba v Mukačevu přemístil Masarykův pomník na méně významné místo. Maďaři dávají potomkům těch, kteří se deklarovali během sčítání lidu roku 1910 jako Maďaři, maďarské pasy. Evropská unie to přehlíží. Se sčítáními z minulosti pracuje i oficiální Kyjev. Tam, kde Rakousko-Uhersko mluvilo o Rusínech (die Ruthenen) a Československo rovněž mluvilo o Rusínech (třeba ve sčítání z roku 1930), Kyjev uvádí výlučně Ukrajince, což je podvod. Já sám jsem některé jejich zástupce vzal na jednu diskusi o Ukrajině do Evropského parlamentu. Tvářit se, že problém nevidím, nelze. V praxi to vypadá tak, že oblast kontroluje oligarcha Baloga, který měl pozici za Juščenka i za Janukovyče a pozici pána nad osudy lidí má i za Porošenka. Čeští podnikatelé, kteří na Podkarpatské Rusi investovali, by mohli vykládat.