ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.04.2015 11:17:10 - viml martin

obstrukce

Obecně, myslíte, že obstrukce ve sněmovně k něčemu vedou? Stejně dřív nebo pozdější zákon pravděpodobně vejde v platnost a akorát se tak zpomalí schválení nějakého jiného zákonu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.04.2015 12:02:38 - Ing. Karel Fiedler

Dobrý den. S druhou částí vašeho dotazu nezbývá než víceméně souhlasit - ano, může to protáhnout schválení jiného zákona. Ale také může platit, že rychlé a zbrklé schválení, na které tlačí vláda, může naopak vyvolat zbytečnou a brzkou novelu této novelu - tedy nové projednávání zákona, a to zbrzdí činnost Sněmovny mnohem více.

A jestli obstrukce k něčemu vedou ? Je to poslední možnost, kterou opozice má. A pokud jste naše vystoupení sledoval včera i minule, musíte uznat, že naše vystoupení měla sice zdržovací charakter ( to uznávám já), ale současně vždy byla všechna k danému tématu a k dané problematice. Takže označit to za obstrukci je relativní až problematické.

A čeho jsme tím dosáhli ? Určitě to byl a je úspěch, ale to se ukáže hlavně až po ukončení třetího čtení a hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Třeba v tom, že jeden z nejvíce kontroverzních pozměňovacích návrhů, označený jako A-109 už jeho předkladatel velmi zmírnil a podle informací které máme je ve zvažování i jeho úplné stažení. Stručně pro vaši informaci - umožňuje nově rozdělit solární elektrárny na menší a tím ještě více (daňově) zvýhodnit provozovatele solárních elektráren ... v původní verzi by byl dlouhodobý dopad do státního rozpočtu asi 35 mld. Kč, po našich upozorněních, kritice ( a chcete-li "obstrukcích" ) asi 2-3 mld. Kč. Nikdo proti tomuto nevystupoval, pouze náš poslanecký klub. Vyvolali jsme tak snížení dopadu do státního rozpočtu dlouhodobě o více než 30 mld. Kč. A státní rozpočet - to jsou naše a vaše daně - nás občanů. To přece stálo za to ne ? Těch možných dopadů je více.

Také máme informaci, že jiný poslanecký (vládní) klub, který se dosud proti tomuto zákonu nevymezoval, počítal s naším odsunutím závěrečného hlasování a vyžádal si ještě kalkulaci finančních dopadů. Takže teprve příští pátek uvidíme, jak se k tomu postaví. Ale určitě jsme je donutili se nad věcí více zamyslet.

Vláda se zaštituje tím, že občané více platit nebudou - mají to garantováno. Pokud však dojde ke zdražení ( což tvrdíme ), rozdíl se doplatí ze státního rozpočtu - a to jsou přece, jak už jsem výše uváděl, vaše a naše, naše společné daně. Takže pak se třeba sníží platby do školství, zdravotnictví, sociální platby apod. Takže to, že to občané nepocítí, není až tak úplně pravda, že ?

Děkuji za dotaz a přeji příjemný den a veselé velikonoce.