ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.05.2015 20:58:38 - Kuba1111

Přijetí eura

Dobrý den pane senátore Velebo, chtěl jsem se Vás zeptat jaký je Váš názor a názor SPO na přijetí eura v České republice. Slyšel jsem
něco o referendu, které prosazuje SPO, je to pravda?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.05.2015 9:47:24 - Jan Veleba

 Dobrý den. Za tuto závažnou otázku děkuji. Tuším, že zrovna dnes nebo zítra si pozval pan prezident do Lán k diskuzi na toto téma guvernéra ČNB, ministra financí a další. Můj názor na přijetí eura v mnoha aspektech zřejmě nebude konformní s názorem prezidenta. Dívám se na tuto problematiku z několika úhlů pohledu a řekl bych k tomu následující.

Momentálně z praktického hlediska vzato není přijetí eura na pořadu dne. Tato vláda, která bude s nejvyšší pravděpodobností vládnout do poloviny roku 2017 přijetí eura v programovém prohlášení nemá. Pokud po stávající vládě přijde vláda, která se rozhodne k euru přikročit, pak přípravné práce, v podstatě přechodné období, trvají nejméně 3 roky. Tedy nejdříve je možné tento krok udělat po roce 2020. Není to jenom názor můj, ale také Bankovní rady ČNB a samozřejmě i guvernéra, s nimiž jsem měl možnost coby senátor tuto problematiku konzultovat.

Dále jsem přesvědčen, že o takto závažné otázce musí být rozhodnuto v referendu, což je jeden z pilířů politického programu SPO. Jsme pro přímou demokracii a budeme tento princip jednoznačně prosazovat.

¨Třetí moje poznámka se týká role koruny v situaci, kdy většina států EU je členy eurozóny. Podle mne se ukázalo naprosto jasně v období velké finanční krize před třemi lety, že mít svoji měnu má svoje výhody. To by odborně doložili nezávislí ekonomové. Poznamenám k tomu jenom to, že se nás tenkrát otázka uvolňování, chcete-li obětování zdrojů na záchranu kolabujících ekonomik, například Řecka, přímo nedotkla.

A konečně moje závěrečná poznámka. Když to tak vidím, jak se plíživě a vytrvale ztrácí jednotlivé prvky suverenity členských států EU, například diktát kvót pro uprchlíky, tak jsem přesvědčen o tom, že je dobře mít svoji českou měnu a řídící Českou národní banku. Mimo ryze odborných ekonomických hledisek to má i pozitiva, která nejde ekonomicky vyčíslit, ale která jsou nesporná. Vnímám korunu jako určitý prvek státnosti, vztah k našim kořenům, který podporuje v dnešním globalizovaném světě určitou míru národního sebevědomí. Jsme malá země a na rozdíl od těch velkých bychom si měli tyto hodnoty pěstovat a chránit.