Karel Šebek

Odpovědně a poctivě
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.02.2012 21:58:03 - hugo

odpověď na dotaz

Pane senátore, děkuji Vám za odpověď, je mě na základě ní napadl jiný dotaz. Domníváte se, že by bylo lepší, kdyby bývalo bylo hlasování o přímé volbě tajné? A domníváte se, že by po tom dopadlo jinak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.02.2012 9:28:20 - Karel Šebek
Dobrý den,
způsob hlasování upravuje Jednací řád Senátu a podle toho se o návrzích zákonů hlasuje veřejně. Senátor hlasuje na základě své svobodné vůle a může se také hlasování zdržet nebo nebýt při hlasování přítomen. Přehledy o hlasování senátorů jsou přístupné na internetu.
O návrzích zákonů se diskutuje předem v senátních výborech a na senátních klubech. Odtud mohou pramenit různá doporučení jak hlasovat na plénu, ale nade vším je osobní odpovědnost jedince. Je na každém, jak dodrží případná doporučení. Veřejné hlasování je také dobrá možnost kontroly zákonodárců těmi, kdo se o projednávané téma zajímají.
Tajná volba jistě dává absolutní svobodu těm, kdo by se případně báli hlasovat proti dopručení vlastního klubu, ale ve své podstatě to stírá osobní odpovědnost. Tajná volba se přednostně používá při hlasování o jednotlivých kandidátech na politické funkce a tady je to na místě, protože většinou není z osobních důvodů dobré vědět kdo jak hlasoval. Z tohoto pohledu byla veřejný způsob volby prezidenta České republiky v roce 2008 překvapivý.
Osobně mi veřejné hlasování nevadí, protože za svými názory si stojím a kritiky svého rozhodování nepovažuji za zavilé nepřátele. Svobodné a demokratické volby jsou výrazem suverenity a odpovědnosti a každý by to tak měl cítit. Podle výsledku voleb se pak většinou musíme zařídit, myslet na budoucnost a příliš se natrápit tím, co by bylo, kdyby...
Děkuji za Váš zájem. Karel Šebek