Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.09.2015 7:53:29 - Petr Skopalík

Jaký je názor Výboru pro obranu ČR k vývoji na Ukrajině ?

vyhráváme tam nebo prohráváme? Opravdu budeme muset dávat navíc 30 mld/rok na nákup zbraní od USANATO aby nás Putin neokupoval ?
Jak pokračuje plán militarizece ČR ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.09.2015 17:17:22 - Ing. Antonín Seďa

Po pravdě řečeno si nevzpomínám, že bychom řešili bezpečnostní situaci na Ukrajině. A také jsem si nevšiml, že by Česká republika či Armáda ČR účinkovala v tomto bezpečnostním konfliktu. Dokonce naše země je jednou ze zemí, která zakázala vývoz zbraní na Ukrajinu. Jsem zajedno s naší vládou, že je třeba bezpečnostně stabilizovat situaci na východní Ukrajině dodržováním minských dohod. Poté je ČR připravena pomoci Ukrajině i co se týče sociální či ekonomické stability. Zároveň již dnes naše země pomáhá Ukrajincům, kterých u nás žije cca 250 000. ČR je sice součástí NATO, ale podle Washingtonské smlouvy čl.3 má za povinnost budovat své ozbrojené síly. To není nic nového pod sluncem, protože jedním z důležitých poslání státu je zajištění vnější bezpečnosti země. K tmu slouží armáda. Nevím, kde berete číslo 30 mld.Kč za rok na nákup zbraní, protože není pravdivé. Rozpočet MO kapitola 307 na rok 2015 je ve výši 43,7 mld. Kč, z toho mandatorní výdaje představují cca 55%, ostaní běžné výdaje cca 35% a teprve zbytek, což je nějakých 10% představují investiční výdaje, takže pokud dobře počítám, tak je to nějakých 4,4 mld.Kč. na nákup nových zbraňových systémů. Nicméně připouštím, že je třeba přičíst i pravidelné splátky za pronájem letounů Gripen, což je nějakých 0,9 mld.Kč. Nicméně pevně věřím, že v dalších letech dojde k navýšení obranného rozpočtu, právě ve prospěch tolik potřebných investic. Vaší poslední otázce moc nerozumím, protože budování armády a aktivních záloh nepokládám za militarizaci ČR.