Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.10.2015 0:05:30 - Z Kaválek

Co říkáte na poslední zmetek Ministerstva obrany (1)

Delegace 29 občanů ČR cestovala do Uljanovska letadlem Armády České republiky.
Z hlediska mezinárodních vztahů se nejednalo o tzv. Státně důležitý let (SD let), který má nárok na speciální zacházení. Proč? Protože tuto výsadu mají lety přepravující Prezidenta, Premiéra, Předsedy Parlamentu nebo Předsedy Senátu a jim na roveň postavených představitelů státu (třeba král je postaven na roveň prezidenta). Nikdo takový se na palubě letadla nenacházel, byl tam "pouze" místopředseda Parlamentu, a ten takovouto výsadu nemá.
Letadlo nepřeváželo oficiální státní návštěvu, ale "jen" účastníky pamětní akce.
Přeprava byla prováděna vojenským letadlem, ale dle civilních leteckých předpisů.
Co se civilní letecké přepravy týče, tak pravidla stanovuje Chicagská smlouva z roku 1944 a rozpracovávají dokumenty ICAO. Tato pravidla zahrnují i tzv. "letecké svobody", určující, co mohou letadla cizího státu na území jiného státu dělat.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.10.2015 9:41:42 - Ing. Antonín Seďa
 Vidím, že informace máte, nicméně musím zdůraznit, že armáda zajišťuje vládní letku a ta slouží nejen pro výše zmíněné představitele ČR, ale i pro ministerské či parlamentní delegace. Vše je nutno odsouhlasit, takže tato delegace musela být odsouhlasena organizačním výborem PS PČR. Takže nejde o žádné speciální zacházení, ale o delegaci schválenou PS PČR. Takových letů je několik desítek ročně, takže nic mimořádného. Nehledě na skutečnost, že využitím vládní letky se ušetří peníze daňových poplatníků. Let normální linkou by vyšel dráž, ovšem za předpokladu, že by letěla celá delegace.