Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.11.2015 6:39:41 - basnikJan

Aktivní zálohy

Možná to myslíte upřímně s Vaší starostí o aktivní zálohy a v rámci navrhované legislativy prosazujete mimo jiné přístup k nadstandardní zdravotní péči, jakou mají jejich profesionální kolegové. Ano, je to určitě potřebné. Ale chtěl bych Vás trošku usměrnit - zajímala jste se někdy, proč je tak malý zájem o službu v AZ mezi vojáky v záloze? Víte, proč se muselo v novelizaci 221/1999 přistoupit ke kroku, že odcházející voják z povolání bude muset být v AZ povinně 5 let? Když byla ODS spolu s TOP09 u moci, prosadilo se zdanění všech výsluhových náležitostí (což není v žádném státě NATO-můžete si to ověřit). Nemíním diskutovat o tom, že stát může měnit daňovou povinnost, jak chce, ale jde o princip jednak porušení dohod, za druhé ztráta důvěry ve smlouvy se státem. Někteří z nás raději AZ opustili-nedostatek výstroje a nezabezpečení výcviku byl další z řady problémů. Ale zklamání nad postupem politiků Vaší strany, je veliký.A Vondru hodnotím jako nejhoršího MO, co zde byl.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.12.2015 15:10:20 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

 asi byste musel být ohledně Alexandra Vondry konkrétnější, co přesně mu vytýkáte. Pak bychom se o tom mohli bavit. Takto se jedná o paušální tvrzení, se kterým se nemohu ztotožnit a považuji je přinejmenším za neférové. Já si naopak Alexandra Vondry vážím, protože mnoho věcí – například v oblasti branné legislativy – jsou dnes schvalované a realizované ku prospěchu bezpečnostního systému.

 Důvod, proč bylo přijato Vámi zmiňované opatření o tom, že bývalí vojáci z povolání budou po určitou dobu předurčeni pro aktivní zálohu byl zcela odlišný, než jaký uvádíte. Zjednodušeně řečeno, jde za prvé o to, že nábor z civilního prostředí nemůžete regulovat, nicméně potřebujete mít jednotky alespoň na nějakých stavech, takže v případě potřeby Vám to umožní regulovat onen „přítok“ zvenčí a udržet obsazenost jednotek na žádoucí úrovni. Za druhé je toto opatření důležité pro určité specializace, kdy Vám umožní velice rychle doplnit síly stále ještě připravenými odborníky. A za třetí, přítomnost bývalých profesionálních vojáků u jednotek aktivní zálohy může napomoci celkovému zlepšování jejich propojení s praxí u profesionální AČR. Daly by se uvést ještě další důvody, ale rozhodně nezájem bývalých vojáků z povolání o službu v AZ kvůli zdanění výsluh mezi nimi nenaleznete. Další problematické oblasti – výstroj, výzbroj a výcvik – vyjmenováváte správně. Věřím však, že se situace začíná zlepšovat a jsou již vidět konkrétní výsledky. 

A konečně, ze zdanění výsluh, které můžu na jednu stranu chápat jako krizové opatření, šťastná nejsem. Nicméně doposud soudy daly vládě za pravdu a já jej těžko změním.

 Jana Černochová