Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.01.2016 14:11:22 - Bulva

atomová válka

O čem podle vás svědčí test vodíkové bomby Severní Koreou? A jak dlouho podle vás bude trvat, než ji někdo použije i v praxi? Podle mě se k tomu schyluje na více frontách

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.01.2016 16:03:01 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

ačkoliv stále není stoprocentně jisté, že se jednalo o test vodíkové bomby, je zřejmé, že Severní Korea disponuje prostředky, kterými lze vést jaderný a velmi pravděpodobně i termonukleární útok. Skutečnost, že tyto prostředky testuje a využívá jako výhrůžný nástroj, je podle mého názoru v prvé řadě propagandistickou záležitostí. KLDR je totalitním režimem klasického střihu, do jisté míry představuje určitou hrozbu pro své sousedy v regionu a zejména pro svého jižního souseda - Korejskou republiku. Realisticky vzato ale nelze tento totalitní režim, který je reliktem Studené války, považovat za celosvětovou hrozbu. Domnívám se, že podobné události jsou u zemí typu KLDR především snahou strhávat na sebe pozornost, upevňovat vnitřní mocenskou pozici vládnoucí nomenklatury a šířit strach ve vztahu k nejbližšímu okolí. 

Samotná existence jaderných či termonukleárních zbraní smozřejmě představuje určité riziko jejich užití k válečným účelům. Pokud se podíváme na seznam zemí, které takovými zbraněmi disponují, a na počty těchto zbraní, domnívám se, že jde o státy, které by ve vlastním zájmu, ať už je motivován čímkoliv, v případě válečného konfliktu volily nejprve jiné prostředky. A to včetně Severní Koreje, pro kterou by využití těchto zbraní znamenalo riziko tvrdé odplaty ze strany demokratických států a likvidaci totalitního režimu. 

Jana Černochová