Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.02.2016 11:37:00 - Motto-motto

učitelé

Nemyslíte, že si učitelé zaslouží nejen vyšší plat, ale je třeba něco udělat i s jejich ,,pravomocemi“? Žáci jsou čím dál drzejší a agresivnější. Naproti tomu možnost učitelů bránit se, nebo tomu zamezit jsou malé. Rodiče si totiž ani často nepřipouští, jak se jejich děti chovají mimo jejich dozor a tak je často hájí

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.02.2016 15:49:47 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Situaci v našem školství sleduji s velkým znepokojením. Případy šikany, které se v poslední době objevily, považuji za naprosto nepřijatelné.  Řešení problému vidím v několika rovinách. Předně je třeba zvýšit prestiž a ohodnocení učitelského povolání. Předpokládám, že chceme, aby naše děti učili mladí, sebevědomí a vzdělaní pedagogové, kterých si žáci budou vážit. Takové lidi musíme patřičně odměnit a zajistit jim přijatelný životní standard. V opačném případě si učitelskému povolání bude věnovat několik výjimečných idealistů nebo penzistů.

Za šikanování učitele by mělo následovat okamžité a trvalé vyloučení žáka, žáci musí cítit autoritu. Povinností ředitele školy je podobnou situaci řešit okamžitě. Šikanu nesmí v žádném případě přehlížet, ale musí již v začátku postihovat. Pokud vedení školy není schopno udržet ve škole kázeň, nemůže školu vést a musí odstoupit. Vzdělávací instituce jsou základními kameny naší společnosti a musí proto být respektovány žáky i jejich rodiči.

Právě rodiče odpovídají za jednání svých nezletilých dětí. Orgány sociálně-právní ochrany dětí by se proto měly více zajímat o rodinné prostředí těch, kdo vykazují tak zřetelně asociální a společensky nebezpečné jednání, jakého jsme byli svědky v případu, o nějž se aktuálně zajímají média. Ignorování agresivních projevů obtížně zvladatelných jedinců zakládá mnohem větší problém, kterým se tito lidé pro společnost stávají i po dosažení zletilosti.