PhDr. Zdeněk Soukup

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.03.2016 9:30:01 - Brazil

Čína

Pane poslanče, je mi znám postoj TOP 09 a ODS k Číně, stejně jako postoj levice. Jak ale na toto téma nahlíží ANO a konkrétně Vy? Osobně jsem rozhodně proto, aby se naše ekonomiky sbližovali, ale zas mi přijde, že je kolem návštěvy prezidenta strašně velký a zbytečný rozruch a předpokládám, že otázka lidský práv je při rozhovoru s čínským prezidentem zapovězena. Mám pravdu? Jak to vidíte vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.03.2016 18:38:58 - PhDr. Zdeněk Soukup

Souhlasím s Vámi, že kolem návštěvy čínského prezidenta je až moc velký rozruch. Jestli je během politických jednání otázka lidských práv zapovězena, to nevím. Osobně si myslím, že zbytečný rozruch je i kolem této záležitosti. Já na to nahlížím tak, při uzavírání strategického partnerství a při podpisu oboustranně výhodných /!?/ kontraktů je nevhodné a nezdvořilé poukazovat na problémy svého hosta. Tím ale nechci říci, že bychom měli nad nerespektováním lidských práv v Číně zavírat oči. Najděme si ale jinou formu a příležitost.

Vůbec, zdá se mi, že otázka lidských práv je hodně zpolitizována a je uplatňována selektivně a účelově. Neslyšel jsem, že by některý ze západních politiků něco vytýkal Saudské Arábii, kde dochází ke zcela flagrantnímu porušování základních lidskoprávních principů. Rovněž jsem si nevšiml, že by někdo vytýkal USA poměrně časté incidenty, při kterých policisté zastřelí muže anebo chlapce černé pleti. Kritizován není ani plot na hranici s Mexikem /na rozdíl od maďarského plotu/. Zato každoroční zprávy AI a jiných organizací kritizují ČR za diskriminaci Romů a podobně.

Ale zpátky k Číně. Ta je nejčastěji kritizována za porušování lidských práv v Tibetu. Za zvážení by možná stálo, jak to bylo s lidskými právy v Tibetu za vlády dalajlámů /z pohledu západních standardů/. Vzhledem k tehdejší zaostalosti to asi příliš progresivní a lidumilný režim nebyl. Prostě - přivítal bych, aby se v otázkách lidských práv měřilo všem stejným metrem.