PhDr. Zdeněk Soukup

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.03.2016 12:55:56 - sina

Čína

Je nezpochybnitelné, že Čína chce hrát důležitou v mezinárodní politice. Po stránce ekonomické se jí to daří, ale stačí to? Nemyslíte, že bude třeba, aby se Čína více liberalizovala? Je toho? Je toho schopná?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.03.2016 22:02:23 - PhDr. Zdeněk Soukup

Čínu přirozeně liberalizuje její orientace na tržní hospodářství. Ano, zatím jí vládne bývalá komunistická nomenklatura. Orientace země má ale ke komunismu stejně daleko, jako dnešní Velká Británie k monarchii absolutistického typu. To samé ostatně platí i pro Rusko. V obou zemích v posledních letech vládnul tvrdší kapitalismus, než v kterékoliv západoevropské zemi, respektive v USA.

V Číně v současné době dochází k liberalizaci ekonomiky i společenského života - lidé si najednou uvědomují, že se mohou mít lépe. A začínají o to usilovat. Vytvářejí se společenské třídy a majetkové vrstvy.To nutně musí vést k politickým změnám a ke zpomalení ekonomického růstu. Tím se Čína zařadí mezi standardní liberální systémy s jeho ekonomickými cykly, krizemi a konjukturami. Uvádím to s určitou trpkostí, ale liberalizace, občanské svobody a humanismus ekonomice příliš nesvědčí. Je to možná poněkud cynická, ale dějinami prověřená prognóza.