PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.05.2016 10:41:39 - kdetosem

Dobrý den

Dobrý den, pane doktore.
Viděl jsem rozhovor s Vámi na DVTV, a ačkoli nenávidím komunisty, musel jsem s Vámi v lecčems souhlasit. Jaká je však záruka, že stane-li se KSČM vládní stranou, nezačne dělat to samé co před r. 1989?
Víte, je těžké tomu věřit vzhledem k tomu, že v PS sedí soudružka Semelová.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.05.2016 21:31:41 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Pokud promluvil z duše komunista i Vám, mám z toho upřímnou radost. Já bych do vládních lavic nespěchal. Máme snad za politiku, diktovanou NATO, nést odpovědnost i my, komunisté? My teď musíme být duší mnohem širší a vlivnější opozice. A pokud jde o to, jak za horizont kapitalismu příště, bude to probíhat v úplně jiném světě než minule. Třeba to nebude proti tak kruté přesilovce, plánující 69 jaderných pum jen na Prahu už v polovině 50. let. Tím menší pak bude i riziko z toho, co si z minulosti za rámeček nedáme. Zrušit prohibici demokracie v ekonomice je cíl, s nímž má objektivně problém jen hrstka oligarchů a rentiérů. Tentokrát ale za podmínek, kdy bude málo práce, a ne pracovních sil, jako v Československu, zahnaném "studenou válkou" do pozice "kovárny a strojírny" východního bloku. A to samo o sobě vyloučí i důvod znárodňovat  provozy, plnící užitečnou roli v rukou družstevní či privátní iniciativy. Podobných faktorů, zcela odlišných od situace po II. světové válce, je přirozeně ještě mnohem víc. Teď sice riskuji, že o Vaše sympatie přijdu, mlčet však neumím ani k poznámce na adresu Marty Semelové. Je to docela jiný člověk, než jak ji líčí média. Neskutečný lidumil, ochotný prát se za normální lidi nadoraz. A pak někdy - podle mne spíš v afektu, reagujícím na zlobu kolem nás - užije slovník, znějící leckomu "postaru". Vidět v tom znak "železné lady", ochotné razit vlastní cíle hlava nehlava, je však kolosální omyl. Potvrdí Vám to každý, kdo zná Martu skutečně zblízka.