plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2022 20:11:00

Největší ruská banka Sberbank není na seznamu sankcí

Největší ruská banka Sberbank není na seznamu sankcí

Projev na 21. schůzi Senátu ČR dne 2. března 2022 k návrhu usnesení Senátu k ekonomickým sankcím při poskytování veřejných prostředků České republiky v oblasti zakázek, dotací a další veřejné finanční podpory v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině

 Děkuji, vážený pane předsedo, dámy a pánové. K tomu, co přednesl pan senátor Wagenknecht k tomu usnesení komise jenom v podstatě jednoduché, drobné doplnění. Možná se někteří pozastaví nad tím, že přibližně stejné usnesení, které je v tom II. první odrážka, jsme přijali už v pátek na schůzi Senátu, ale zaprvé vlastně ve všech těch bodech toho usnesení je doplněno Bělorusko, protože se mezitím docela dramaticky vyvinula situace. Ale hlavně tady je opravdu důraz u toho SWIFT na jednoznačné kompletní vyloučení ze SWIFT. To, co dneska vlastně platí, se týká jenom 7 bank. A jenom pro zajímavost, největší ruská banka Sberbank tam není na tom seznamu. Ona sice oznámila, že se stahuje z evropských zemí, ale na to bych zas tak moc nespoléhal. To zaprvé.

Druhý argument na podporu je ten, že včera, když přijal Evropský parlament, a to, podotýkám, 637 hlasy pro, 13 proti a 26 europoslanců se zdrželo, usnesení, ve kterém vyzývá mimo jiné právě k vyloučení Ruské federace a Běloruska ze systému SWIFT. A není tam žádná alternativa, že by se to mělo týkat jenom některých bank. Tolik k tomu, protože zbytek okomentoval pan senátor Wagenknecht. Já jenom, protože my budeme formálně hlasovat o tom krátkém usnesení, takže já si teď dovolím ho načíst:

Návrh usnesení Senátu z 21. schůze, konané dne 2. března 2022, k návrhu usnesení Senátu k ekonomickým sankcím při poskytování veřejných prostředků České republiky z oblasti zakázek, dotací a další veřejné finanční podpory v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině:

„Senát:

I. Bere na vědomí usnesení stálé Komise Senátu pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků a pro analýzu kontrolních postupů veřejné správy č. 22 ze dne 2. března 2022.

II. Pověřuje předsedu Senátu, aby o usnesení komise informoval předsedu vlády České republiky a požádal o reakci vlády na toto usnesení.“

Závěrem jenom chci říct, že ten přístup, ať už pana náměstka, ministra financí nebo paní náměstkyně ministra pro místní rozvoj, včera byl opravdu velice aktivní. A já jsem z toho měl dojem, že se záměry vlády naprosto souzní tyto závěry nebo tyto návrhy komise. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama