„Soudruh hejtman“: Není možné, aby někdo bral statisíce a šikovný dělník třel bídu

16.10.2012 8:03

Ve dvou krajích se nejsilnější politickou silou stali komunisté. Této skutečnosti chtějí lídři KSČM v Karlovarském a Ústeckém kraji využít především k zajištění práce pro manuálně pracující. Jak? Např. skrze finanční podporu podniků. Pracovat by prý měli i lidé, kteří pobírají podporu, aby měli nějaké povinnosti.

„Soudruh hejtman“: Není možné, aby někdo bral statisíce a šikovný dělník třel bídu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Lídr KSČM v Karlovarském kraji Jaroslav Borka by se mohl stát hejtmanem, protože komunisté v tomto regionu volby vyhráli. Zdá se však, že mu jde především o prosazení priorit KSČM. Chce sehnat práci pro dělníky a také dává jasně najevo, že nelibě nese rozdíly mezi platy manažerů a manuálně pracujících.  Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

„Není možné, aby lidé na jedné straně pobírali statisíce a ještě víc, a na druhé straně dělník, který je profík, si sotva vydělal na základní mzdu, ze které nemůže uživit ani rodinu. ... Je otázka, jestli bychom neměli podpořit fabriky, které byly zlikvidovány, jako například rukavičkárnu v Abertamech, nějakými granty tak, aby se zase rozjely,“ říká lídr komunistů.

Stojí za pozornost, že Borka se na politickou dráhu vrhl již v roce 1984 a nikdy neuvažoval o tom, že opustí řady komunistů. Sám si je ale vědom toho, že se už nevrátí forma socialismu, která tu byla nastolena mezi lety 1948 až 1989. Přesto trvá na tom, že je třeba nastavit takový společenský model, kde nebohatne jen úzká skupina osob.

Alespoň nějaká práce...

Lídr KSČM v Ústeckém kraji Oldřich Bubeníček dosáhl se svou stranou tak mohutného vítězství, že o postu hejtmana prakticky není pochyb. Již teď se rýsuje koalice mezi KSČM, ČSSD a regionálním hnutím Severočeši.cz. A co by Bubeníček rád prosadil v této konstelaci? Práci pro lidi a zavedení jistých povinností pro ty, co jsou toho času bez zaměstnání.

„Chceme se proto pokusit zajistit alespoň částečně manuální jednoduchou práci, kde nebudou brát podporu jenom za nic a budou mít nějaké povinnosti,“ tvrdí lídr komunistů, který vstoupil do KSČ v roce 1974.

Za zmínku také stojí, že měl být jedním z krajských politiků, kteří mohli vyrazit na olympiádu do Londýna. "Výlet" byl však nakonec odvolán. Muž, který by rád zajistil zaměstnání pro manuálně pracující, se angažoval také v Haló novinách, kde pracoval mezi lety 1995 až 2008.

"Od roku 2008 jsem byl uvolněný pro výkon veřejné funkce jako předseda výboru zastupitelstva Ústeckého kraje,“ popisuje Bubeníček. Jak se později ukázalo, jeho působení v této funkci bylo pro něj velmi výhodným přivýdělkem. Za svou funkci bral měsíčně téměř 60 tisíc korun, připomínají Lidové noviny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…