„Soudruh hejtman“ zvolen. Čtěte, co si myslí nejen o nepřizpůsobivých

20.11.2012 13:18

ROZHOVOR Jak se změnil komunismus, nebo jaký je jeho postoj k nepřizpůsobivým, prozradil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Oldřich Bubeníček, nový hejtman Ústeckého kraje.

„Soudruh hejtman“ zvolen. Čtěte, co si myslí nejen o nepřizpůsobivých
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

Ustavující zasedání krajského zastupitelstva s volbou hejtmana se v Ústí nad Labem konalo právě dnes. Post hejtmana získal dle očekávání volební lídr KSČM Oldřich Bubeníček. ParlamenntímListům.cz poskytl rozhovor.

Když se řekne komunistická strana, jaká je dnes? V čem je principiálně jiná než před dejme tomu pětadvaceti lety?

Zásadní věc je, že před pětadvaceti lety vedoucí úloha komunistické strany byla zakotvena v Ústavě. Dnes patří do plejády demokratických stran v této republice, které zde pracují v souladu s Ústavou. Máme výhodu zastoupení v parlamentu. To znamená, že máme u lidí náležitou podporu. Prostě jsme normální politická strana jako každá jiná – samozřejmě tím, že jsme nalevo, první řadě jde o práci pro lidi. To, co máme v programu, je prospěšné pro 90 procent obyvatel v kraji a takhle se odvíjí velká politika: že je vždy zájem na tom, aby se přijímalo vše pro ty nejpotřebnější.

Přesto ještě dnes určitě zaznamenáváte i nějaké pejorativní narážky na komunismus. Jak se s tím smiřujete?

Každý má právo na svůj názor. Setkávám se s tím postojem někdy, ale tady v Ústeckém kraji to rozhodně není na denním pořádku. Jako strana působíme v souladu se zákony, jsme registrovanou stranou na Ministerstvu vnitra.

Vy osobně, jste jak dlouho členem KSČM?

Od roku 1974, tenkrát to byla jen KSČ a já nastoupil jako voják základní služby. Bylo mi to nabídnuto, tak jsem tehdy do strany vstoupil.

Posledních pár dní, kdy práce minulého zastupitelstva volbami skončila a další nová úloha pro vás nastává až po ustavujícím zastupitelstvu, jste se zabýval pracovně čím?

V minulém období jsem byl uvolněným zastupitelem, dnem voleb mi tento mandát skončil a byl jsem tedy nadále zaměstnancem Futura a.s., která vydává Haló noviny. Takže jsem stále psal, profesí jsem novinář. Jako hejtman budu opět pro výkon této funkce uvolněn.

Půjdou si po krku?

Opravdu vidíte s koaličním partnerem ČSSD zřetelné pojítko, nebo existují naopak i záměry, ke kterým máte naopak distanc, jenž bude nutné nějak „vyladit“?

Pokud se na to budu dívat přes volební programy, tak nevidím nic, co by vysloveně bránilo spolupráci. Programy jsou ve většině velmi podobné. Pokud se budeme bavit jen o volebních programech, pak problémy nevidím.

Nepřizpůsobiví:  Represe nebo spolupráce?

Lídr Severočechů. Jiří Zelenka, který je v zastupitelstvu vaším kolegou,  je vysloveně represivně vysazen proti nepřizpůsobivým individuím, jak bez okolků prezentoval i v Otázkách Václava Moravce v Ústí nad Labem, kde jste se před obrazovkou potkali. Máte stejně razantní postoje jako vedoucí představitel hnutí, s nímž jste rovněž původně uvažovali o spolupráci v koalici?

Otázka nepřizpůsobivých? Zákony a vyhlášky musí prostě platit pro všechny. V tomto směru je důležitý především fakt, aby byla alespoň nějaká možnost práce. Protože pokud ji jako společnost nebudeme schopni nabídnout, tak je hezké, že to kritizujeme, ale když lidé opravdu uplatnění nemají, je to těžké.

Samozřejmě se musí dohlédnout, za co se sociální dávky vyplácejí. Já osobně jsem už prezentoval dopředu, že začít se musí u dětí. Musí dosáhnout alespoň nějakého vzdělání na úrovni výučního listu a pak mají šanci, že se z kraje společnosti dostanou trošku dál. Ale není to pouze věcí krajské samosprávy, v tom je to složité. Je potřeba úzká spolupráce se státními orgány, ale je jasné, že pokud zůstane v kraji ohromná nezaměstnanost a k tomu polovina z nich budou lidé s pouze základním vzděláním, tak posun bude velice obtížný.

Jako telefonní ústředna

Když se v myšlenkách vrátíte k  volební sobotě, kdy jste si během dne či večera začal být jistý, že prim je v rukách KSČM?

Když bylo spočítáno mezi 50 až 60 procenty hlasů, kdy už to vítězství signalizovalo a bylo jen otázkou, jak to bude procentuálně. Ale že první místo ´udržíme´, bylo v této fázi už jasné.

Vzpomenete si, kdy se vám některý z potencionálních koaličních partnerů poprvé ozval?

Bylo to ještě ten den, ale nevybavím si podrobnosti, kdy a který byl první. Telefonátů bylo za ten večer tolik, že jste mě teď opravdu zaskočila, že to nejsem schopný zpětně říci. Bylo jich tolik, že jsem je nestačil ani všechny brát a řešil některé ještě druhý den v neděli. Od čtyř hodin odpoledne do noci se ten telefon nezastavil. K tomu fůra esemesek! Ale vybavuji si matně – a nerad bych lhal-, že snad sociální demokraté volali s tím, že já jim navrhoval sejít se v pondělí, nakonec jsme se sešli už v neděli odpoledne.

Škatulata, hejbejte se

Jaké budou nyní vaše první kroky?

V první řadě se seznámím s úřadem. S organizacemi, které všechny pod kraj spadají – pracoval jsem sice pod krajem, ale měl jsem na starosti pouze určitou oblast. Rozhodně se ale nedá říci, zda to seznamování bude trvat jeden, dva měsíce.

Předpokládáte na krajském úřadě či přímo v kanceláři hejtmana personální změny? Dojde na propuštění?

To je předčasné. Ale každý, když nastoupí na nový post, chce kolem sebe schopné lidi. Neznamená to ale výslovně propouštění, spíše přesuny v rámci úřadu.

Komunisté získali v Ústeckém kraji 20 z 55 mandátů v zastupitelstvu a stačí jim získat jediného partnera. Při prvních jednáních po volbách s nimi odmítly jít do koalice ODS a hnutí PRO! kraj, zatímco ČSSD a Severočeši.cz byli spolupráci nakloněni. ČSSD má 13 mandátů, Severočeši.cz devět.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…