Američan Best: Kníže musel prohrát. Kalouskovi to také nevyjde

04.02.2013 4:45 | Zprávy

Využít předvolební popularity Karla Schwarzenberga v potenciálních předčasných volbách se prý Miroslavu Kalouskovi nepodaří. V komentáři pro ParlamentníListy.cz je o tom přesvědčen novinář Erik Best. Ten mluví i o zhrzených knížecích fanoušcích a budoucnosti prezidenta Václava Klause.

Američan Best: Kníže musel prohrát. Kalouskovi to také nevyjde
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Byl to právě Erik Best, který už pět dní před druhým kolem voleb prezidenta jasně řekl, že Karel Schwarzenberg udělal v kampani tak velkou chybu, že má volby prohrané. Teď doplňuje, že vzhledem k rozdílu téměř deseti procent by kníže volby prohrál možná i bez oné chyby.

Onou chybou je myšlena zmínka o neplatnosti Benešových dekretů a další již známé výroky typu, že prezident Beneš by s vládou za odsun Němců dnes stanul před soudem pro válečné zločince.

Schwarzenberg by prý prohrál tak jako tak

„Benešovy dekrety určitě hrály svoji roli, ale stejně by asi Schwarzenberg prohrál i bez toho. Jen rozdíl mezi oběma kandidáty by byl menší. On měl i další hendikepy. Ale tohle byla poslední věc, která způsobila ten skoro desetiprocentní rozdíl,“ míní novinář Best.

Sotva však bylo po volbách, Schwarzenberg se stáhnul a na scénu opět nastoupil Miroslav Kalousek. A to s prohlášením, že by kníže ještě mohl být premiérem. Druhý den následovala ostrá slova vůči ODS, že je nutné schválit fiskální pakt (o tom více ZDE).

„Jeho postup je těžko pochopitelný, protože třeba podle mě málo kdo ví, co je fiskální pakt. Podpora Evropské unie tu opadává, v tom je prezident Klaus úspěšný a průzkumy ukazují, že lidé se od EU odklánějí a to zvláště od eura. U toho Kalouskova plánu vidím trochu jiný důvod, on chce samozřejmě rychle využít Schwarzenbergovu popularitu, jenže ta se ještě rychleji ztratí,“ upozorňuje Erik Best.

Na scéně je opět Kalousek a popularita knížete mizí

Okamžikem, kdy přestane za TOP 09 výrazněji mluvit Schwarzenberg a přejde to zase na ministra Kalouska, bude strana podle Bestových slov ztrácet. „Ministr financí se ale podle mě chce zavděčit sociální demokracii a chce si zachovat kontrolu nad rozpočtem. Bez ohledu na to, jak dopadnou příští volby, chce on být ten, kdo bude mít na starosti rozpočet. Nejlépe samozřejmě jako ministr financí, ale pokud by to nešlo, může být jako opoziční politik předsedou rozpočtového výboru ve sněmovně,“ zmiňuje pro ParlamentníListy.cz jeden ze scénářů, který by prý mohl nastat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…