Američan Best luští šrumec v ODS: Mocní se radují a "Topol" to podepřel

05.11.2012 16:04

V týdnu před kongresem Erik Best pro ParlamentníListy.cz uvedl, že v pád vlády a předčasné volby příliš nevěří. Nyní po skončení volebního kongresu ODS své mínění jen potvrzuje. Navíc je přesvědčen, že se ODS na cestu k žádné změně nevydala. Jen prý své činy kamufluje.

Američan Best luští šrumec v ODS: Mocní se radují a "Topol" to podepřel
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Zaregistroval Best jako pozorovatel „kmotrovské“ scény nějakou viditelnou změnu ve vztahu ke kongresu občanských demokratů? „Nyní je ještě složité to tak brzy celkově ohodnotit, ale mám pocit, že na té scéně ‚kmotříčků‘ jsme svědky pouze přeskupování sil, žádné oslabování se nekoná. Samotný fakt, že byl Nečas znovu zvolen, mně naznačuje, že se to nějak domluvilo, nebo je minimálně na cestě k domluvě s rebely,“ je přesvědčen americký novinář.

Přesto však podpora Nečasova rivala Fuksy není nevýznamná, hlasovalo pro něho 178 delegátů z téměř šesti set. „Částečně to hodnotím podle toho, co říká Nečas. To znamená, že částečně je to jako kdyby proti němu kandidoval houpací kůň (premiér v rozhovoru pro MFD uvedl, že i kdyby proti němu na předsedu kandidoval houpací kůň, dostal by stejně hlasů jako Fuksa – pozn.red.), ale myslím si, že to je pouze částečná pravda, neodpovídá to celé té třetině,“ míní Best v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Nečas má pravdu jen napůl

„Část hlasů je určitě protestních, to ano, ale myslím, že ta druhá část, která je větší, reprezentuje delegáty, kteří o tom příliš neuvažovali a udělali faktickou chybu, protože vyslali signál, který ani moc nechtěli, což ODS nijak nepomůže. To je chyba,“ sdělil dále.

Podstatný je prý výklad toho, co značí ta jedna třetina hlasů, o kterou premiér oslabil. „Petr Nečas říká, že to neznamená nic a my samozřejmě víme, že to není pravda, ale je asi faktem, že to zase neznamená, že ta celá třetina není jen přímo proti Nečasovi. Těžko to ale přesně odhadnout,“ nechce unáhleně hodnotit.

Některá média v souvislosti se zvolením Martina Kuby a Pavla Blažka do vedení ODS spekulovala o vlivu dvou „šedých eminencí“ strany, Pavlu Dlouhém z jižních Čech a Tomáši Hrdličkovi z Prahy. To jsou ale podle Besta detaily, které jsou pro člověka hodnotícího situaci zvenčí těžko odhadnutelné.

Kuba bude schopný manažer

„Pochopil jsem to tak, že se tam konalo přeskupování sil a trošku se ten vliv posouvá nahoru, čímž chci říct, že větší vliv jde z centra. Třeba Kuba má dobré spojení s Klausem a on je zvláštní případ. Jednak má dobré vztahy s prezidentem a má i podobné názory na Evropskou unii a zároveň je to schopný manažer, jakého ta strana potřebuje. Jeho zvolení určitě není z hlediska vlivu kmotrů úplně negativní,“ komentuje s přesvědčením pro server ParlamentníchListů.cz Erik Best.

Miroslava Němcová je dle jeho slov důstojná dáma, ale řídit stranu nebo dělat, co je potřeba, prý nebyla její schopnost. „Nechci, aby to znělo nějak ošklivě, ale Kuba má pravdu, když říká, že takový člověk se musí více věnovat řízení strany,“ uvádí.

Pokud jde o spor se zvyšováním či nezvyšováním daní, kompromis nakonec přijde a předčasné volby nakonec nebudou. „V tom sporu běží vlastně o deset miliard, tedy o jeden procentní bod z rozpočtu. Jestli jsem to správně pochopil, Miroslav Kalousek dnes řekl, že je ochoten ustoupit, což minulý týden nebyl, takže si myslím, že nakonec dohoda o DPH dopadne tak, že se zůstane u letošních sazeb a tím pádem budou rebelové muset vládu podpořit,“ řekl Best.

Existuje prý dohoda mezi Nečasem a Topolánkem…

Za nejzajímavější projev víkendového kongresu Erik Best považuje vystoupení Mirka Topolánka. „Byl kritický, ale zároveň podpořil Nečase, protože řekl, že pád vlády je zhůvěřilost. To je pro mě významné, protože podle mě musí existovat nějaká domluva mezi Topolánkem a Nečasem,“ naznačuje.

Dostal kongres ODS skutečně na nějakou cestu změny či restartu, jak bylo v průběhu jednání často opakováno? „Spíš hledají lepší způsob, jak zakamuflovat, co ta strana dělá a co dělají jednotliví politikové. Fakticky nehledají způsob, jak základní věci změnit,“ uzavírá své hodnocení americký novinář pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…