Blíží se Drábkův pád? Peake: Měl by se k aféře postavit čelem

03.10.2012 8:22

Podle některých koaličních politiků by měl brzy odejít ze svého postu ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Myslí si to třeba vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), či poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Důvodem k tomuto názoru je jim případ dnes již bývalého náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Jaroslava Šišky. Toho společně s ředitelem ministerského odboru IT Milanem Hojerem protikorupční policie obvinila z podplácení.

Blíží se Drábkův pád? Peake: Měl by se k aféře postavit čelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v úterý oznámil, že svůj resort opustí v případě, že bude jeho prvnímu náměstkovi Vladimíru Šiškovi jednoznačně prokázána vina. Pravděpodobně tak v dohledné době zaokrouhlí počet ministrů, kteří museli opustit vládní tým premiéra Petra Nečase (ODS). Byl by desátým v pořadí.

„Ačkoliv TOP 09 navenek za Drábkem stojí, její lidé připouštějí, že ministrův odchod je na spadnutí,“ píše v této souvislosti server Týden.cz.

Šišku totiž zatkla v pondělí ráno protikorupční policie společně s ředitelem ministerského odboru IT Milanem Hojerem a obvinila je z podplácení. Zatím ale není vůbec jasné, kdy se policie k případu blíže vyjádří a rozkryje, o jaké zakázky šlo a jakou roli v nich oba muži hráli. Oběma přitom hrozí, že na ně bude uvalena vazba.

Někteří koaliční partneři z ODS a LIDEM ale již v úterý uvedli, že Drábek by měl svůj post opustit.

„Já nechci nikoho vyzývat k odchodu a k rezignaci. Je ale jasné, že jedna věc je nějaká trestněprávní odpovědnost pana Šišky a druhá politická odpovědnost pana ministra Drábka. To jeho vyjádření mě trochu zarazilo. Jestli tím souslovím 'až se obvinění prokáže' náhodou nemyslí nějaké odvolací řízení u soudu. Jsem pro to, aby se k tomu pan ministr postavil čelem hned ve chvíli, kdy bude celá věc hmatatelnější a jasnější než teď," sdělila pro Týden.cz Karolína Peake (LIDEM).

„Jsme z toho velmi šokovaní a nešťastní," komentovala zatýkání na ministerstvu místopředsedkyně poslanců ODS Lenka Kohoutová. Pomyslný míč je teď však podle ní na straně TOP 09, jejíž předseda Karel Schwarzenberg by měl o Drábkově osudu jednat v duchu koaliční smlouvy s premiérem Nečasem.

To neznamená, že budeme čekat na pravomocné odsouzení

„Rozhodně to neznamená, že budeme čekat na pravomocné odsouzení," řekla Týdnu.cz místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková. Drábek podle ní splní svůj slib, jen co policie upřesní, čeho se měl jeho první náměstek dopustit. „V podstatě už se na to připravujeme," uvedl další z vlivných členů poslaneckého klubu.

Pro další Drábkův osud však bude vyjádření policie klíčové. „Pakliže se dozvíme konkrétní věci, co se vlastně mělo stát, a dostaneme nějaký alespoň elementární důkaz toho, že to tak bylo, tak určitě pan ministr z toho vyvodí politickou odpovědnost," vyjádřil svoje přesvědčení šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík (TOP 09).

Samotná policie ale netuší, kdy odkryje karty. „Kvůli obrovskému množství dotazů plánujeme, že o celé věci podrobněji pohovoříme. Zatím ale opravdu nevím, kdy se tak stane," vysvětlil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle něj policie jakékoli podrobnosti případu úzkostlivě tají proto, aby neohrozila probíhající vyšetřování. Jediná věc, která bude jasná už v řádu hodin, je tedy rozhodnutí, zda bude na oba obviněné uvalena vazba. Policie dala podnět státnímu zástupci, aby se tak stalo. Příslušný soud o tom musí rozhodnout do 48 hodin od zadržení, tedy nejpozději by se tak mělo stát dnes ráno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…