Boj o moc v ODS: Vítězové získají jen hromádku hnoje, zní z partaje

10.09.2012 6:53

V ODS je podle všeho velký zájem o posty místopředsedů. Na kongresu, který proběhne po krajských a senátních volbách, se zřejmě objeví celé zástupy lidí usilujících o post ve vedení nejsilnější vládní strany. Své k tomuto boji řeknou ministr průmyslu Martin Kuba, nebo pražští členové Boris Šťastný a primátor Bohuslav Svoboda. Hrozí však, že usednou do vedení osudově zdecimované strany.

Boj o moc v ODS: Vítězové získají jen hromádku hnoje, zní z partaje
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Volební kongres ODS nejsilnější pravicové strany v Česku, je každým dnem blíž. Zatím se zdá, že premiér Petr Nečas obhájí pozici lídra, protože nikdo veřejně nedeklaroval, že by chtěl obsadit jeho post. Zato o křesla místopředsedů se v ODS svede tuhý boj. Zájemců o funkce místopředsedů jsou celé zástupy. Informuje o tom dnešní Právo. Objeví se ve vedení strany nová tvář?

„Právě si velmi úspěšně kazíme krajskou kampaň. I toto dnešní dění rozhodne, kdo bude nakonec ve vedení ODS a jestli bude ta strana vůbec mít ještě nějakou perspektivu. Také se může stát, že přijde nový kohout, ale už jen na hromadu hnoje,“ vyjádřil obavy vysoce postavený člen ODS pod podmínkou anonymity.

Tvrdý střet v Praze

Urputný boj o místopředsednický post se dá očekávat např. v pražské ODS. Do vedení strany by se rád prosadil stranický expert na problematiku zdravotnictví a současný rebel brojící proti zvyšování DPH Boris Šťastný. Proti němu by mohl stanout současný primátor hlavního města Bohuslav Svoboda, který se těšil podpoře premiéra, když prosadil změnu na pražské radnici. Místo koalice ODS a ČSSD spolu začali vládnout ODS a TOP 09.

„Moc šancí si nedávám, ale zkusím zabojovat,“ řekl Právu Šťastný. Zákulisní informace nicméně naznačují, že primátor ztrácí mezi Pražany podporu. Nedávno se to ostatně projevilo ve sporu o odvolaného ředitele DPP Vladimíra Liche, připomíná deník.

Zájem o post místopředsedy vyjádřili také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Kubův vliv ve straně podle všeho sílí a to i proto, že souzní s prezidentem Klausem, zato pozice stávajícího místopředsedy Jiřího Pospíšila tak pevná není, mnozí si ještě pamatují jeho odvolání z ministerského postu. Pospíšil, který v tuto chvíli kandiduje na post hejtmana Plzeňského kraje, se přesto nevzdává.

„Podle průzkumů to vypadá, že se hejtmanem spíše nestanu. Bylo by nicméně záhodno, aby měl plzeňský region ve vedení ODS svého člověka,“ řekl v pátek Právu.

Tluchoř, Němcová a jiní

je možné, že o post místopředsedy zabojuje i Nečasův největší rival Petr Tluchoř. Ten se však k otázce své případné kandidatury odmítá vyjadřovat. Stejně se vyjadřuje i ministr obrany a stávající místopředseda Alexandr Vondra, který usiluje o znovuzvolení do Senátu. Do souboje by mohl zasáhnout i další současný místopředseda Pavel Drobil nebo první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…