Budoucí senátor je terčem útoku. Hnus, vzkazuje ČSSD

23.03.2012 10:46

Starosta Meziříčí a kandidát na senátora za ODS Jiří Částečka se pěkně naštval. Po „jeho“ městě mu totiž koluje e-mail s podpisem zastupitele ČSSD Petra Urbánka, ve kterém autor obviňuje vedení města z nezákonných praktik.

Budoucí senátor je terčem útoku. Hnus, vzkazuje ČSSD
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 V e-mailu se dopodrobna popisuje údajné pachtování místní „ódéesácké mafie“ s jedním z bývalých členů sociální demokracie s cílem výhodného získávání městských zakázek. Asi nejvíc napadá právě čelního představitele města a budoucího kandidáta na senátora.

„Můj právník pracuje na tom, abychom mohli podat trestní oznámení pro pomluvu. Já i moje rodina se cítíme být poškození a budeme se bránit. Jsou to věci, které se před volbami opakují, reaguji na to pokaždé stejně. Jsem přesvědčený o tom, že mě chce někdo poškodit v souvislosti s volbami,“ uvedl Jiří Částečka, starosta Meziříčí pro ParlamentniListy.cz.

Urbánek to nepsal

Snad ještě víc než starosta se rozpálil do běla právě zastupitel Urbánek, který byl pod dopisem podepsaný. Ostře odmítl, že by s tím měl něco společného. „Je to hnus. Někdo zneužil moji identitu a vydával se za mě. Koho by to nenaštvalo, vás snad ne? Nezlobte se na mě, to se prostě nedělá. Navíc někdo obviňuje úplně nevinné lidi. Podal jsem trestní oznámení do hodiny, hned jak jsem se o té věci dozvěděl,“ rozčiloval se Petr Urbánek, zastupitel města a zastupující předseda místní organizace ČSSD. Na otázku zda má podezření, kdo by mohl být skutečným autorem, odpověděl: „Nebudu se k tomu vyjadřovat. To po mně nechtějte, všechno jsem řekl policii,“ reagoval Urbánek pro ParlamentníListy.cz. Nepřímo naznačil, že jisté podezření má, ale nehodlá o tom diskutovat přes média. Starosta Částečka zřejmě opravdu neví. „Absolutně netuším, kdo by tohle mohl napsat. Nic v tom e-mailu není pravda,“ uvedl starosta Meziříčí.

Stojí za tím opozice?

E-mail byl odeslaný z mobilního telefonu, pro běžného smrtelníka tak není jednoduché zjistit zdroj. Text rozeslal někdo místním zastupitelům a některým úředníkům na radnici, dál pak koloval městem. Pokud by chtěl někdo seriózně upozornit na problém, proč se nepodepsal a navíc zneužil jiné jméno? Takhle to spíš vypadá, že chtěl někdo poštvat proti sobě ODS a ČSSD, což jsou koaliční partneři. Jde tedy o někoho z opozice, který by si chtěl sednout do křesla starosty a proto brnká na struny veřejného mínění? S ohledem na text e-mailu, ve kterém jsou zcela precizně vypsané názvy firem s příslušným komentářem je takřka nemožné, aby se k takovým informacím dostal kdoko-li jiný, než lidé s přímým kontaktem na vedení města. „Takové informace nikdo z opozice mít nemůže, protože se k nim nedostane. Na mě byl také napsán kdysi anonym a tak si to s tímto případem bohužel spojuji a tuším odkud vítr fouká. Mám pocit, že někdo už startuje předvolební kampaň proti starostovi. Je dost pravděpodobné, že je to někdo z podnikatelských kruhů, který zakázky nedostává a chtěl by je mít. Možná se dočkáme nějakého nového politického subjektu, který se objeví před senátními nebo komunálními volbami,“ naznačila Irena Brouwerová, opoziční zastupitelka Meziříčí, která kandidovala do zastupitelstva za Věci veřejné pro ParlamentníListy.cz.

Anonym do koše hned tak nepůjde

Opozice ovšem nehodlá na zaslaný text zapomenout. „Když se člověk na obsah e-mailu podívá, měli by lidé, o kterých se tam mluví doložit jak to vlastně se zakázkami je. Zastupitelstvu i veřejnosti musí způsob přidělování zakázek vysvětlit. Něco bylo vyřčeno a visí to ve vzduchu. Měl by se tím kontrolní výbor zabývat a zjistit, kdo ve městě a za co zakázky dostává a jakou roli v tom hraje starosta. Jsme zastupitelé, nemůžeme říct, že jde o anonym a hodit to do koše,“ podotkla Brouwerová. 

Autor chce rozbít koalici, vybral si vhodnou dobu

Pokud chtěl zasáhnout autor vedení města, využil ideální dobu. V současné době totiž hrozí odtržení dvou místních částí, a po smrti místostarostky Dagmar Lacinové vedou radnici jen starosta s jedním místostarostou. Po autorovi e-mailu pátrá policie. Jeho dopadením ovšem nemusí kauza skončit. Pokud se totiž některá podezření z dopisu potvrdí a starosta máslo na hlavě skutečně má, pak může zapomenout nejen na pozici budoucího senátora, ale i výhru v dalších komunálních volbách. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…