Česko už nebude jako dřív: Vláda tvrdě omezí alkohol

20.09.2012 6:25

Najít účinnou zbraň proti pančovanému alkoholu, který má na kontě už přes dvacet obětí, se snaží usilovně vládní politici. Druhým důvodem je snaha ukončit prohibici, která denně přináší nejen slušným výrobcům, distributorům a prodejcům lihovin, ale i státu obrovské ztráty.

Česko už nebude jako dřív: Vláda tvrdě omezí alkohol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bar, ilustrační foto

K dalším škodám dochází v souvislosti se zákazem dovozu alkoholu z České republiky zatím jen do sousedních zemí, ale zavřít dveře českým lihovinám plánuje celá Evropská unie.

Rodný list, kolky, licence

A tak čeští politici přicházejí s nápady, jaká opatření přijmout, aby se mohl znovu rozjet trh s bezpečnými lihovinami. Premiér Petr Nečas navrhuje, aby každá nová šarže alkoholu měla svůj „rodný list“, podle kterého bude možné identifikovat výrobce. Lihovina, která by takový list neměla, by byla stažena z trhu. „Pro slušné výrobce by to neměl být problém,“ řekl včera ministr financí Miroslav Kalousek.

Návrhy zákonů s přísnějšími pravidly chce vláda připravit do konce roku

Má dojít také k zavedení nových kolků. Jejich podobu by měla stanovit nová vyhláška Ministerstva financí, která má být vypracována a zhotovena do dnešního dne. Dalším krokem by mělo být udělování koncesí na prodej lihovin s jasnými pravidly. Vládní předlohy zákonů se zpřísňujícími opatřeními chce vláda připravit do konce letošního roku. Pak by měly putovat do Poslanecké sněmovny.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Na špatné situaci nesou vinu i celníci

Ne všichni jsou z přijímaných opatření nadšeni. „Všemocný stát nás zachrání před otravami, vraždami, krádežemi,“ prohlásil s ironií předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Najmeme další tisíce celníků, kteří budou stát na každém rohu,“ pokračoval. Gazdík se zastává úřadu, který vede jeho stranický kolega – ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Celní správa udělala za rok 10 000 kontrol, jen letos už provedla 8 000 kontrol, za pět let objevila 273 případů pančovaného alkoholu,“ argumentuje. A celníci se podle něj musí zabývat také jinými problémy, například nelegálními kopiemi značkového oblečení na vietnamských tržnicích.

Podcenili možnosti využití dováženého karboburu

Jenže Nejvyšší kontrolní úřad upozornil, že Generální správa cel se v minulosti svou nedůsledností podílela na daňových únicích z alkoholu za miliardu korun. Už prý jen tím, že v roce 1998 tvrdila, v rozporu s poznatky laboratoří, že z dováženého karbopuru není možné vyrobit líh. Podobné informace poskytla ParlamentnímListům.cz i novinářka Jana Lorencová, která se v devadesátých letech daňovými úniky v souvislosti s černým trhem s lihovinami zabývala. Podle ní do nelegálního trhu byli zapojeni policisté, celníci i politici.

SLEDUJEME téma: Prohibice

Nemůžu dát ruku do ohně za všechny policisty, že nekryjí pančování

I poslanec Petr Gazdík připouští, že neví, jak jsou prováděné kontroly efektivní, zda celníci nekontrolují hlavně oficiální výrobce lihovin, jak zástupci Asociace upozorňují. „Neumím posoudit, jestli kontroly provádějí efektivně, ale objevit nelegální stáčírnu není jednoduché,“ řekl ParlamentnímListům.cz. „Nemůžu dát ruku do ohně za všechny policisty, že nekryjí pančování, že nekryjí korupci,“ sdělil. Paradoxně právě až tragické případy otrav podle jeho slov dovedou policisty dál – k prodejcům, distributorům a snad i ke zdrojům, z nichž pochází metylalkohol, z kterého byly nebezpečné lihoviny vyrobeny.

Prohibice musí v nejbližších dnech skončit

„Ale nebereme metylalkoholovou aféru na lehkou váhu,“ ujistil ParlamentníListy.cz Gazdík. Prioritou politické reprezentace je dnes především to, aby přestali umírat lidé. „Prohibice měla smysl, ale musí v nejbližších dnech skončit,“ dodává Gazdík. Do prodeje zřejmě půjdou nejprve nově vyrobené šarže lihovin. Ale ve skladech výrobců, obchodů i restaurací je v současné době přes 20 milionů lahví, které byly kvůli prohibici tvrdého alkoholu staženy. Než se dostanou znovu do oběhu, budou muset být zkontrolovány, jestli pocházejí z legálních zdrojů.

Opatření povedou k omezení trhu

Opatření, jako například licencované prodeje, kdy každou komoditu, z níž je placena spotřební daň – tedy pohonné hmoty, alkohol nebo cigarety - bude moci prodávat jen vlastník obchodní licence. „To bude určité omezení soutěže, protože licenci získají jen někteří,“ upozorňuje na negativa šéf poslanců TOP 09. Dodává, že možností, jak trh zpřísnit, je celá řada, ale vždy to bude znamenat určité omezení trhu, omezení svobody podnikaní.

Pančování lihovin se nedá úplně zabránit

„Ale ať vymyslíme jakékoli restriktivní opatření – licence nebo kolky, stejně nezabráníme úplně tomu, aby nějaká úzká skupina nepančovala alkohol. Nemůžeme každého hlídat na každém kroku proto, že by mohl spáchat trestný čin,“ namítá Gazdík. Nesouhlasí s tím, že stát nemá dostatečné nástroje na postih pančování alkoholu. „Je to trestný čin podvodu, v případě, kdy tam figuruje otrava metylalkoholem, to lze kombinovat s ublížením na zdraví třeba i s následkem smrti,“ říká poslanec TOP 09. Náš právní řád si s tím prý dokáže poradit.

Případné díry v zákoně se objeví po rozkrytí gangu

Gazdík je přesvědčen, že zatím je na všechny úvahy ještě brzy. „Policie ještě nerozkryla celý gang, ještě nezjistila, kde je zdroj, odkud pochází metylalakohol. Až to všechno budeme znát, až zjistíme, jak a kde došlo k výrobě a šíření nebezpečného alkoholu, dozvíme se, jestli se tak stalo kvůli chybě v zákoně nebo je zákon málo razantní, zda selhal lidský faktor, nebo jde o úmyslný trestný čin,“ vypočítává možnosti Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…