Čest práci, soudruhu hejtmane. Kdo se štítí komunistů, toho možná přejde smích

20.06.2012 6:22

Komunističtí hejtmani. Pro někoho ještě donedávna nepředstavitelný scénář dostává v aktuálních průzkumech šanci na úspěch. Předseda komunistů Vojtěch Filip míní, že jeho strana je na vládu v krajích skvěle připravena. Podle politologa Zdeňka Zbořila má KSČM v regionech silné a kvalitní osobnosti.

Čest práci, soudruhu hejtmane. Kdo se štítí komunistů, toho možná přejde smích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Nebývalý nárůst preferencí KSČM na celostátní úrovni pozorujeme už delší dobu. Nyní se však ukazuje, že pravděpodobně vlivem posledních afér komunisté značně posilují i v krajích. V několika regionech se dokonce dotazují na sociální demokracii. Nejmenší rozdíl v preferencích mezi KSČM a ČSSD je dle posledního průzkumu agentury SANEP v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Rozdíl mezi oběma stranami v tomto případě činí shodná 3,4 procenta. V několika dalších krajích je pak rozdíl nepatrně větší.

Poprvé v novodobé historii mají komunisté tak blízko k vítězství ve volbách do zastupitelstev krajů. Jsou připraveni být hejtmany? Předseda strany Vojtěch Filip v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jednoznačně říká, že ano. Jejich kandidáti podle něho patří k nejlepším odborníkům. Jeho slova potvrzuje i politolog Zdeněk Zbořil.

Průzkum SANEP ZDE

Komunisté mají nejlepší odborníky. Mohou to prý dokázat

KSČM prý postavila kandidátní listiny do krajů tak, aby byla schopna zvládnout exekutivní funkce. „Zkušenost z kraje Karlovarského a Moravskoslezského ukazuje, že naši odborníci zvládají funkce v podstatě lépe než zástupci jiných politických stran, a proto byl při tvorbě kandidátek velký tlak, aby byly nikoliv podle nějakého regionálního principu, ale podle odbornosti, která je v kraji vyžadována. Ať už jde o školství, zdravotnictví, územní plány, kulturu a případně tu část, která je svěřena kombinované správě krajů a státu, jako je tomu v sociální oblasti či životním prostředí,“ uvedl Filip.

„Předpokládáme, že naši odborníci budou mít podporu občanů a nebojíme se vytvářet více koalicí než v roce 2008. KSČM nemá žádná usnesení, která by bránila našim zvoleným zástupcům vytvářet koalice napříč politickým spektrem podle volebního výsledku. V tomhle nemáme žádnou zábranu, ale odmítáme spolupracovat s těmi, kteří by pracovali kvůli vlastnímu prospěchu a ne ku prospěchu občanů v krajích,“ říká rázně Vojtěch Filip.

Skutečnou odbornost komunistických kandidátů dokazuje na příkladu vicehejtmana Moravskoslezského kraje Svatomíra Recmana. „Ten byl nejen důstojným, ale skutečným partnerem státní správě a myslím si, že jeho zejména rozpočtový rozhled vytvářel podmínky pro to, aby kraj v této oblasti neměl zpochybnění žádného projektu. Vedle osvědčených odborníků na kandidátky zařazujeme zejména mladé lidi,“ prozradil Filip a doplnil, že si tím de facto vychovávají nové členy a sympatizanty strany k výkonu veřejné práce.

Kraje by měly rozvíjet kontakty v zahraničí

Věří komunisté ve výhru v některých krajích a zisk hejtmanských křesel? „Na výsledky voleb se zásadně nesázím, především usiluji o to, aby výsledek byl co nejlepší. Když někde vyhrajeme, tak to bude ukázka toho, že kromě protestních hlasů je KSČM schopna získat i hlasy programové, což by mě výrazně potěšilo a usiloval bych o to, aby ten kraj byl krajem vzorovým. Jak v řízení kraje, protikorupčních opatřeních, práci ve prospěch občanů, ale i jeho prezentaci na venek,“ věří šéf komunistů a poslanec.

Kraje podle něho mají možnost nejen legislativní iniciativy, ale i vytváření partnerských smluv, které by daným regionům mohly pomoci třeba v zaměstnanosti. „Tady si myslím, že by naši zástupci mohli být velmi úspěšní v některých zemích BRICS, ať už jde o Čínu, Jihoafrickou republiku, nebo Indii, kde v těch vládách jsou zástupci komunistické strany,“ dodal ParlamentnímListům.cz předseda strany se stále rostoucí popularitou občanů.

Filipova slova v mnoha ohledech potvrzuje i politolog Zdeněk Zbořil, který je přesvědčen, že komunisté by vládu v krajích zvládli. A to prý ještě lépe než strany, které krajským úřadům vládly dosud.

„Vzrůstající popularita KSČM je samozřejmě důsledkem oslabování těch nejbohatších politických stran, především ČSSD a ODS díky jejich aférám, ale také toho, že komunisté mají nejlepší teritoriální strukturu a mají skutečně nejlepší odborníky na krajské a případně ještě nižší úrovni. V tomhle je ta strana dost silná, což může být i pozůstatek její bývalé slávy, ale opravdu třeba pokud jde o sociální programy a kritiku současného stavu, tak jsou nejradikálnější. A protože ekonomická krize doléhá zejména na lidi žijící mimo velká města, tak oni tam automaticky sbírají body velmi lacino. Vlivem i toho, že ostatní strany to dělají špatně,“ míní Zbořil.

Komunisté to zvládnou. Už to prý ani nejde dělat hůř…

Komunisté podle jeho slov mají věcná témata, o kterých mluví dost srozumitelným jazykem, i když prý občas s potřebnou dávkou sociální demagogie. „Nemyslím si však, že by jejich případný úspěch měl vliv na volby do Poslanecké sněmovny, to vůbec nemusí mít příčinnou souvislost,“ myslí si politolog.

Mnohdy sice zaznívají hlasy různých politických komentátorů, že KSČM o exekutivní moc nestojí, protože by tím mohla v případě neúspěchu v některých programových bodech u svých voličů ztratit, podle Zbořila se to týká spíše celostátní úrovně. „Zatímco na krajské úrovni mají pevný a zachycený směr, v mnoha regionech jsou k vládě připraveni. A pokud se podíváme, jak kraje řídily ostatní strany, tak oni to vlastně už ani nemohou řídit hůře,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…