Cigárko, motání, manželka jak černá labuť… Proč bulvár tak pase po Zemanovi?

07.04.2013 17:48

Prezidenta Miloše Zemana každou chviličku ostřeluje ve svých článcích deník Blesk. Během uplynulých týdnů o něm psal už několikrát: Zeman se tak dostal i na titulní stránku s informací, že na Hrad uháněli hasiči. K tomu otiskli i Zemanovu fotografii s cigaretou v puse. Co se to děje? Podle mediálních expertů se není co divit – je to příliš známá figura, takže Zeman je atraktivní téma. Navíc se prý Blesk snaží očistit od podivného inzerátu...

Cigárko, motání, manželka jak černá labuť… Proč bulvár tak pase po Zemanovi?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u pomníku M. R. Štefánika během návštěvy Bratislavy

Novou ikonu objevil bulvární deník Blesk. Nestala se jí však nějaká hvězdička showbyznysu či módního mola, středobodem článků listu je nová hlava státu. Ne snad kvůli svému novému umu, ale kvůli tomu, jak se chová na Pražském hradě – údajně kudy chodí, tak kouří, což na hradě prý spustilo dokonce už i požární hlásič, takže museli přijet hasiči. Zeman má navíc i „zajímavou“ rodinu.

V zahraničí se netrefí na koberec?

Tento pátek tak třeba Blesk poťouchle sledoval Zemanovo tápání při státní návštěvě Bratislavy. Prezident při své první zahraniční cestě totiž trochu tápal při přehlídce se slovenským kolegou Ivanem Gašparovičem a bulvár si na jeho piruetách s chutí smlsl. „Bol volaký zmetený: Zeman se na Slovensku zamotal na červeném koberci,“ napsal.

Český prezident se totiž vydal na červeném koberci po skončení vojenské přehlídky opačným směrem než měl, na což ho upozornil sám slovenský prezident poťukáním na rameno. Zeman pak předvedl otočku a vše již probíhalo, jak mělo.

Ivana jako ze sádry?

První dáma Ivana Zemanová je pak podle bulváru a hodnocení psycholožky stále na veřejnosti strnulá „jako by byla ze sádry“. Šíleně smutná, podotýká na adresu první dámy Blesk a sem tam i Zemanovou nazývá černou labutí.

Mediálnímu lynči bulváru opakovaně neuniká ani Zemanova dcera Kateřina. Tu naopak Blesk dává na roveň britské aristokratky Kate. „Kate Zemanová sexy v župánku: Z kolínka a výstřihu se táta orosí“, napsal do titulku Blesk tento pátek.

Bulvár ji přejmenoval na Kate

Z článku pak lze vyčíst to, že si Kateřina Zemanová vyrazila v bratislavském hotelu do wellness centra, a to se dvěma kamarádkami, k čemuž pak Blesk pohotově doplnil: .„Bratislavské paničky". To prý ale bylo připsáno už k fotce, již vystavila na Facebooku sama Kateřina.

Je ale třeba se v novinách zabývat tím, že se Ivana Zemanová na veřejnosti téměř neusměje, a to ani ve chvílích, kdy se její protějšek a hostitelé dobře baví? Je třeba zveřejňovat fotografii první slečny Kateřiny, která dovádí v sauně? Je zapotřebí, aby lidé byli informováni o velké kuřácké vášni hlavy státu dopodrobna?

„Já si myslím, že tyto články moc Zemanovi neublíží, protože naopak věcem a lidem bez chyby se nevěří. On má tu chybu, že se chová občas trošku jinak nebo že kouří. Já myslím, že s tím kouřením by opravdu mohl trochu ubrat, ať chceme nebo nechceme, tak je to droga...Ale pokud se týká jeho ženy, no tak si zvyká! No a co? Vždyť naopak působí velice distingovaně a je jen otázkou času, jestli si zvykne na hradní protokol,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Podle něj jsou takové útoky bulváru normální, neboť nemůže prý jinak - musí být negativní! „Proto se hrabou v takových věcech. Je to ale na lidech, co to čtou, aby tomu uvěřili. Že by to ovšem Zemana nějak poškodilo, to se říci nedá,“ uvedl také Mikeš.

Připomněl někdejší útoky bulváru na Dagmar Havlovou. Tam také trvalo delší čas, než si novináři na její osobu zvykli, neboť šlo již tehdy o známou herečku. Ovšem i v případě Ivany Zemanové Mikeš soudí, že ji čeká osud, jaký kdysi měla Havlová.

„Určitě ano. Podívejme se, jak je prozatím vystavená velké prezentaci. To ale není nic jednoduchého! Přesto si myslím, že to paní Zemanová zvládne. Je to jen otázka času. Když nechávají pro politiky sto dnů hájení, tak by všichni ti novináři měli pro tuto dámu také nechat sto dní, ať si zvykne. Svědčí to všechno o úrovni české žurnalistiky, ale i čtenáři jsou holt lidi, kteří rádi vyhledávají, takové ´senzace´,“ doplnil Mikeš.

Známý novinář a publicista Karel Hvížďala pak jako první reakci na to, proč tak bulvární listy pasou po Zemanovi, uvedl, že důvody mohou být dva.

„Mne na první dobrou napadají jen dva důvody. Za prvé, že je Zeman příliš nasvícená figura, takže je to atraktivní téma. Vždycky se má cenu navážet do někoho, o kom se mluví, což přitahuje i pozornost bulváru. No a za druhé je tam možné spekulovat i o tom, že mají mindrák ze zveřejnění nekorektního inzerátu a vlastně protiprávního, když mu vlastně tím pomohli na Hrad,“ doplnil Hvížďala.

Inzerát proti Schwarzenbergovi

Deník Blesk totiž v první den druhého kola prezidentské volby, a pak ještě čtvrtý den, otiskl inzerát namířený proti Karlu Schwarzenbergovi. Objevil se v něm nepravdivý argument jeho protivníka Miloše Zemana, že Schwarzenberga podporuje zástupce sudetských Němců Bernd Posselt. Schwarzenberg pak na to reagoval tím, že podal trestní oznámení, neboť text inzerátu prý porušoval zákon o přímé volbě prezidenta a šířil i poplašnou zprávu.

Sám Zeman se od reklamy v Blesku distancoval. Vydavatelství Ringier Axel Springer – ten Blesk vydává - nejdříve nechtělo jméno zadavatele sdělit, po mediálním nátlaku ale tisková mluvčí zveřejnila, že zadavatelem je mediální agentura Mindshare pro klienta JUDr. Vladimíra Zavadila.

Do třetice ale ještě třetí mediální odborník pro ParlamentníListy.cz ohodnotil chování bulváru ve vztahu k Miloši Zemanovi.

„Takové články jsou od něj úplně normální. Bulvár se zaobírá takovými věcmi zcela běžně, nějaká politika a další věci s tím spojené, to ho nezajímá, a tak o tom ani nepíše. Vždyť to nechtějí ani čtenáři bulváru! Lidi tak skutečně zajímají hlavně tato témata – třeba ono kouření Miloše Zemana či jestli někde spadl či se na koberci netrefil...,“ pronesl Milan Kruml.

Podle jeho soudu tak budou tyto barvotiskové listy vnímat rodinu Zemana dál převážně touto optikou.

„Já si ani nedokáži představit, v jakém jiném tématu by bulvár mohl nyní ´jet´, a to i vzhledem ke schopnostem lidí, kteří to píší. Přece si nemůžete myslet, že najednou zničehonic se bude zabývat tématy jsoucí vlastní seriózním novinám? Na svou obranu proto budou říkat: To je ale v dnešní době důležitá věc, jestli prezident kouří či pije. Podle mne jsou to však podružné věci. Oni dělají noviny pro své čtenáře, neboť je potřebují prodat. To je celá politika jejich uvažování a není tam nic víc skrytého, je to takto jednoduché,“ řekl dále Kruml.

Podobně píší i "venku"

Podle něj i podle Karla Hvížďaly, který dlouho dobu let pobýval jako novinář v Německu (v letech 1978 až 1990 žil v exilu v Bonnu), jsou ale takové typy článků i v cizině naprosto běžné.

„Tam se naprosto běžně nehodnotí politické působení toho či onoho, ale hodnotí se to, jak se obléká, co dělá jeho okolí, a podobně. Vymýšlejí se věci a kauzy, které jsou v podstatě marginálie,“ dodal Kruml.

„Všechen bulvár na světě to prakticky takto dělá, to není nic výjimečného,“ doplnil se souhlasem Hvížďala.

Za měsíc v úřadě Zeman nezahálel

O čem ale třeba bulvár mlčel? Že ve funkci hlavy státu od své inaugurace již Miloš Zeman stihl toto: Navštívil jednání vlády, Senát i také si udělal čas i na setkání s hejtmany, kde mimo jiné řekl, že krajské samosprávy fungují lépe než současná vláda.

Přednesl také projev na volebním sjezdu ČSSD, kde jasně prohlásil, že by si vítězství této opoziční strany ve volbách přál, a doporučil jí následné zformování menšinové vlády opírající se ve sněmovně o levicové strany včetně KSČM. Projev také přednesl na sjezdu SPOZ – Zemanovci.

Na svém prvním oficiálním setkání se zahraničními diplomaty pak uvedl, že podpoří mezinárodní obchod a do zahraničí přiveze úspěšné zástupce českého průmyslu a na své první zahraniční cestě na Slovensku zmínil, že by chtěl, aby se velvyslankyní Česka na Slovensku stala Livia Klausová. Tím přitáhl pozornost k domácímu svému sporu s ministerstvem zahraničí, kterému šéfuje Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ten totiž ženu Václava Klause na Slovensko nehodlá vyslat.

Nad Pražském hradě Zeman za přítomnosti šéfa Evropské komise José Barrosa vyvěsil Evropskou vlajku a podepsal tzv. euroval. Kromě Barrosa Zeman v prvním měsíci svého funkčního období přijal i britského prince Edwarda či předsedkyni horní komory ruského parlamentu Valentinu Matvijenkovou.

Prezident si zatím ale například neudělal čas na Poslaneckou sněmovnu, tradičně vnímanou jako hlavní české politické kolbiště.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…