Dienstbier v ČT hájil žalobu na Klause: Co jiného už by měla být velezrada?

05.03.2013 22:59 | Zprávy

Podle senátora za ODS Miloslava Škalouda se dá žaloba na prezidenta Václava Klause přirovnat ke shození vlády za předsednictví v Evropské unii. Tam se totiž taky nebraly ohledy na důsledky. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) si však stojí za svým. Václav Klaus rozhodně není nad zákonem a Ústavu porušil.

Dienstbier v ČT hájil žalobu na Klause: Co jiného už by měla být velezrada?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Dienstbier byl jedním z původců celé akce

Ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Jan Skopeček považuje schválení žaloby za velice špatný krok. „Ubohým způsobem se senátoři snaží vyřizovat účty,“ řekl v Událostech, komentářích na ČT s tím, že za velezradou navíc vidí zneužívání institucí.

„Vidím tam snahu sociální demokracie neschopnosti předkládat politická témata,“ řekl Skopeček s tím, že chce ČSSD jen získat mediální pozornost. Prezident navíc není stroj na plnění příkazů, taky má míru rozhodovacího prostoru.

Jako tenkrát za předsednictví

Se Skopečkem souhlasila i analytičky ČT Martina Lustigová: „Dá se čekat, že má politické názory a nemůže na ně zapomenout, když zastává takovouhle funkci,“ dodala. Senátor Miloslav Škaloud za ODS přirovnal hlasování 38 senátorů ke shození vlády za předsednictví v Evropské unii. Tam se taky nebraly ohledy na důsledky.

Senátor Dienstbier v pořadu několikrát zopakoval, že za žalobou vidí porušení Ústavy. „Nevím, co jiného by znaky velezrady mělo naplňovat,“ řekl v Událostech, komentářích neúspěšný kandidát na prezidenta. Klaus prý pohrdá rozhodnutími správního soudu a nekoná podle něj. Hlava státu podle Dienstbiera akorát dává signál veřejnosti, že se zákony a právo v Česku dodržovat nemusí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…