Dobrá zpráva: Více z vás věří, že boj s korupcí jde kupředu

07.01.2013 14:43

Pro 90 procent občanů představuje největší problém naší země korupce. Až 76 procent veřejnosti má dojem, že se vláda premiéra Petra Nečase (ODS) nesnaží vyřešit závažné případy tunelování či rozkrádání. Nečasův kabinet se považuje za vládu boje proti korupci, přesto 84 procent lidí nevěří, že by se její míru podařilo snížit. I tak se zvýšil počet lidí, kteří zaznamenali úspěchy v pronásledování korupčníků (43 procent). Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Dobrá zpráva: Více z vás věří, že boj s korupcí jde kupředu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Korupce je pro většinu Čechů největším problémem ve společnosti. Tento názor sdílejí občané různého věku, pohlaví a vzdělání.

Podobně se k tomu staví příznivci všech politických stran. 90 procent voličů ČSSD, 88 procent voličů KSČM, 88 procent voličů TOP 09 a 87 procent voličů ODS.

Celý průzkum ZDE.

Voliči svým stranám věří, přesto u nich částečně opadá optimismus

Většina lidí (76 procent) má dojem, že se Nečasova vláda nesnaží potírat tunelování, rozkrádání a korupci. Upřímnou a poctivou vůli současné vlády vyšetřit velké kauzy kvitují spíše příznivci koaličních stran. U TOP 09 je ovšem znát setrvalý pokles optimismu. Naopak o ODS se v roce 2012 zvýšil. Sympatizanti ČSSD a KSČM snahám vlády v naprosté většině nevěřili.

Přesto za poslední rok výrazně vzrostl podíl občanů, kteří zaznamenali pokrok při pronásledování a trestání korupčníků – z 27 na 43 procent.

Průzkum proběhl ve dnech 1. až 7. prosince 2012 na reprezentativním souboru obyvatel ČR starších 18 let. Na otázky odpovídalo 1074 respondentů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…