Elitní právník Muzikář nařčen v novinách kvůli zakázce pro Prahu

20.02.2013 7:52

Praha se chystá vydat emisi dluhopisů, čímž chce získat asi pět miliard korun na dostavbu tunelu Blanka. Jde však o poměrně složitý proces, takže se magistrát obrací na externí právníky. Středeční MF Dnes upozorňuje na to, že se tak neděje cestou standardního výběrového řízení, zakázku dostala firma spojená s poradcem prezidenta Václava Klause Karla Muzikáře. Konkurence si na postup magistrátu stěžuje u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Elitní právník Muzikář nařčen v novinách kvůli zakázce pro Prahu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Karel Muzikář, prezident společnosti Comenius

Za přípravu emise je Praha připravena vyplatit advokátní kanceláři Weil, Gotshal & Manges, kde působí i Muzikář, finanční odměnu ve výší 25 milionů korun. Absenci tendru magistrát vysvětluje časovou tísní, proto Muzikáře oslovil prostřednictvím takzvaného "jednacího řízení bez uveřejnění", které lze použít ve výjimečných případech.

Nikdo nás nemůže podezřívat z "kamarádíčkování"

Muzikář, který působí ve sboru poradců prezidenta Václava Klause, pracoval také na ministerstvu dopravy v době exministra Aleše Řebíčka (ODS). Deník však také poznamenává, že Muzikář patří mezi profesně nejzdatnější advokáty v Česku,. Na to upozorňuje i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jenž má zakázku na starosti.

"Nikdo nás nemůže podezírat z toho, že by výběr kanceláře byl uskutečněn na základě osobních vazeb," poznamenal Svoboda. Na spolupracující právní kanceláře v této věci město tendr vypíše.

Stojí za pozornost, že si na postup hlavního města stěžuje konkurenční právník Robert Pergl. Ten se obrátil na ÚOHS, neboť se domnívá, že zakázky bez výběrových řízení lze zadávat pouze v případě přírodních pohrom.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…