Erik Best ohromuje: Takhle překvapivě se může zachovat Zeman

24.06.2013 12:31

Prezident Miloš Zeman dal najevo, že neumožní pokračování stávající vládní koalice a prosadí vládu odborníků. Politické strany proto vytáhly strašáka v podobě předčasných voleb, aby na Zemana zatlačily před tím, než jmenuje nového premiéra. Nakonec to ale s mimořádnými volbami zase tak žhavé nebude, míní novinář amerického původu Erik Best.

Erik Best ohromuje: Takhle překvapivě se může zachovat Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

Anketa

Chcete, aby teď Zeman jmenoval svou úřednickou vládu?

80%
20%
hlasovalo: 2228 lidí

"Až dojde na lámání chleba, opravdu se najde 120 poslanců, kteří se připraví o práci rozpuštěním sněmovny?" ptá se novinář na svých stránkách The Fleet Sheet. Z předčasných voleb by totiž ve skutečnosti profitovala pouze ČSSD a komunistická strana.

Ačkoli na první pohled by pro TOP 09 mohly předčasné volby znamenat upevnění pozice na pravici a převzetí role nejsilnější pravicové strany, pro místopředsedu a ministra financí Miroslava Kalouska by představovaly velké riziko. "Dokud post olomouckého státního zástupce zastává Ivo Ištvan a dokud bude mít na starosti kauzy kolem Nagyové, Miroslav Kalousek z TOP 09 si nemůže dovolit přijít o poslaneckou imunitu," vysvětluje Best.

Zemanovy kleště

Totéž prý platí také pro Martina Kubu a Petra Nečase z ODS, všechny zmíněné má Zeman v kleštích. Bez této záchranné sítě si totiž nemohou být podle novináře jistí, že se v kauze rebelů z ODS vyhnou obvinění. Výhružky TOP 09 a ODS bychom prý tedy měli brát s rezervou - tak, jak je bude brát i Zeman.

"Místo příprav na předčasné volby bychom si pak spíš měli zvykat na představu Jiřího Rusnoka jako nového předsedy vlády, a to třeba až do července příštího roku," uzavírá Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…