Exkandidát na Hrad ví, proč politikům nejde o blaho lidí

27.12.2012 7:38

Politikům nejde o obecné blaho. Politika je soutěž o moc, která je iluzorní, což si politici neuvědomují, protože jsou pohlceni hrami, jež hrají. Tvrdí to sociolog a bývalý kandidát na prezidenta Martin Fafejta. Politolog Rudolf Kučera to však vidí jinak. Podle něj jedno rozhodnutí vlády může milionům lidí změnit život, uvrhnout je do války nebo bídy. Politická moc je proto značná.

Exkandidát na Hrad ví, proč politikům nejde o blaho lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

„Politika je, jak pravil Bourdieu (významný francouzský sociolog – pozn. redakce), stejná jako umění. Stejně jako umění nehledá legitimizaci pro sebe samotnou mimo sebe samotnou. Politika je uzavřeným polem jednání. Nejde jí o nějaké obecné blaho či prosazování ideí a ideologií. Je to soutěž o moc, přičemž co je to moc, je definováno samotnými politiky a nemusí to mít s reálnou mocí nic společného,“ řekl redakci Fafejta, který v létě coby akademik ohlásil kandidaturu na prezidenta.

Snad prezidentem nebude politik

Podle něj je moc současných politiků jen iluzorní. „Oni sami si to neuvědomují, neboť jsou plně pohlceni hrami, které hrají. Ale jednou se za nimi slehne zem a nikdo si na ně ani nevzpomene. Je mi jich líto, ale mohou si za to sami,“ doplnil někdejší kandidát na prezidenta republiky, který doufá v to, že prezidentem jednou nebude politik, neboť v českém ústavním systému je to člověk, jenž se sice pohybuje v politice, ale vlastně má minimální politickou zodpovědnost.

Politická nezávislost versus vlastní názor

Řada politiků usilujících o post hlavy státu si však myslí něco jiného. Věří, že právě jejich politická příslušnost je výhodou pro zastávání funkce prezidenta republiky. Například senátor za ČSSD a prezidentský kandidát Jiří Dienstbier tvrdí, že  politická nezávislost vrcholného představitele státu může být vnímána jako nedostatek vlastního názoru. 

Prezident bez politických zkušeností bude loutkou

Politolog Rudolf Kučera z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze je přesvědčen, že prezident bez vlastních politických zkušeností se snadno stane loutkou v rukou svých tajemníků a poradců. „Ale ani to nemusí být zárukou. Média by proto měla důkladně prověřit celou jeho minulost, schopnost se samostatně rozhodovat, náchylnost k přijímání finančních výhod. Takových otázek je celá řada,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog.

Jedno rozhodnutí vlády může znamenat válku či bídu

Politickou moc pak Kučera vnímá oproti Fafejtovi jako příliš velkou a reálnou. „Jedno rozhodnutí vlády může milionům lidí změnit život, uvrhnout je například do války nebo bídy, stejně tak jedno rozhodnutí parlamentu může například přinést existenční problémy většině populace. Naléhavým úkolem doby je proto omezování příliš velké a reálné moci politiků. Je potřeba moc politiků omezovat nezávislou mocí soudní, nebo referendy a dalšími způsoby dělby moci. V tom je základ každé demokracie,“ vysvětlil Kučera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…