Hašek navrhl zapojit do úklidu po povodních nezaměstnané. Čtěte, jak dopadl

04.06.2013 21:12

Nezaměstnaní se příliš nehrnou do záchranných a rekonstrukčních prací po povodních. Uvedl to dnes šéf ústeckého úřadu práce poté, co nápad v krajském městě s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem projednával poslanec a šéf Asociace krajů Michal Hašek. Severočeské úřady práce dnes vybíraly peníze, aby měly dost financí pro lidi v hmotné nouzi, kteří o vše přijdou. Byly také nakoupeny fotoaparáty, protože peněžní pomoc se bude prý vyplácet na základě šetření v místě bydliště žadatelů a žadatelek.

Hašek navrhl zapojit do úklidu po povodních nezaměstnané. Čtěte, jak dopadl
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hejtman Ústeckého Oldřich Bubeníček spolu s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem

Michal Hašek původně minulý týden avizoval návštěvu do Ústeckého kraje za účelem hovořit zde o tématu finanční korekce v ROP Severozápad. Také se chtěl podívat na některou z farem a navštívit Spolchemii. Počátkem týdne v souvislosti se zhoršením záplavové situace přehodnotil své záměry a přijel, aby s hlavním představitelem kraje projednal možnou popovodňovou výpomoc ostatními kraji.

Prohlášení Michala Haška při návštěvě Ústeckého kraje čtěte ZDE

„Vyzval jsem vládu, aby využila zákonné možnosti a podle paragrafu 112 zákona o zaměstnanosti, který se týká veřejně prospěšných prací, nasadila na likvidační práce a odstraňování následků povodní nezaměstnané lidi. Veřejně prospěšné práce jsou podle zákona možné na dobu až tří měsíců,“ sdělil v Ústí nad Labem nápad, který před dvěma dny již konzultoval s ostatními hejtmany.

V zaplavených obcích mají jiné starosti

Podle šéfa úřadů práce v Ústeckém kraji Radima Gabriela už tento záměr pracovní úřady včera projednaly s generální ředitelkou, ale zatím tohle není věc, která by podle jejich zjištění starosty zaplavených obcí pálila. „V tuhle chvíli řeší akutnější věci. Spíš po odeznění vody očekáváme nějaké domluvy na toto téma,“ řekl dnes ParlamentnímListům.cz Radim Gabriel s tím, že samozřejmě na dohody o veřejně prospěšných pracích se starosty jsou úřady připraveny a schvalovací komise budou zasedat i několikrát denně, aby dobrovolníci z řad evidovaných uchazečů o práci mohli začít pomáhat ze dne na den. „Budeme se snažit to co nejvíce zrychlit,“ ubezpečil Radim Gabriel. Obcím či jiným zaměstnavatelům, například neziskovým organizacím, bude moci úřad poskytnout měsíční dotaci na mzdové náklady až do výše 15 tisíc korun.

Že hlavní práce přijde po opadnutí vody, uznává i Michal Hašek. „Hlavní práce přijde po opadnutí vody. Budeme muset vynaložit co nejvíce sil k obnově území. Velkou šancí pro pomoc postiženým regionům je čerpání evropských dotací,“ doplnil předseda asociace Michal Hašek, který doufá, že je kraje využijí maximálně.

Úřad pomůže i s novými doklady

Co je v tuhle chvíli aktuálnější, je připravenost úřadů na muže a ženy, kteří si přijdou pro mimořádnou dávku okamžité pomoci. „Dnes ráno jsme nachystali finance takzvanou krátkou cestou. Máme dva způsoby: Jednak přes Českou národní banku, kdy jsou finance do regionu rozváženy, nebo zrychlenou možnost, kdy mohou peníze vybírat pověření pracovníci kontaktních míst, ovšem jen do určitého limitu. Štětí, Lovosice, Litoměřice, Děčín, tam všude jsme to pořešili,“ uvedl dnes.

Zaměstnanci jsou také připraveni v mezích možností vyrážet do terénu a mapovat skutečnou potřebu podpory. „Dovybavili jsme se za tímto účelem fotoaparáty. S dávkou okamžité pomoci detailně pomohou pracovníci v daném místě, mohou ji poskytnout například v první fázi na nejnutnější základní životní potřeby, na oblečení a podobně, posléze se dávka může doplnit na potřeby jako je bydlení, pořízení dokladů a podobně,“ upřesnil. Okamžitá pomoc se ovšem týká osob v hmotné nouzi, jejíž majetkové poměry jsou takové, že skutečně nezvládne situaci vyřešit vlastními silami.

Rychlá pomoc k zabezpečení základních životních potřeb může být až do výše patnáctinásobku životního minima jednotlivce, tedy až 51 150 korun. Další typy pomoci projednají individuálně vždy pracovníci daného úřadu. Až nejhorší povodňová smršť opadne, bude moci do krajiny nastoupit armáda nezaměstnaných a začít pracovat rukama. Už teď se mohou zájemci úřadu práce hlásit.

Aby toho nebylo málo

Ředitel celokrajského pracoviště úřadu práce Radim Gabriel dnes neobýval svou ústeckou kancelář, snažil se řešit situaci v Lovosicích. Tamní nově přestěhované pracoviště úřadu nestihlo před povodňovým zhoršením přestěhovat papíry, ty někdo zapálil a došlo i k prasknutí dvou výloh. Budovu se dnes snažili úředníci zabezpečit.

Jak dále Radim Gabriel ParlamentnímListům.cz uvedl, i mezi pracovníky a pracovnicemi úřadu práce jsou lidé, kteří se museli evakuovat ze svých domovů, přesto se všichni, kdo fungují, snaží a budou snažit dále vyplácet potřebné dávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…