Hejtman Zimola seřval poslance od Peake: Chcete tu z toho udělat poušť!

14.04.2013 10:22

Pořádnou „sodu“ dal jihočeský hejtman Jiří Zimola poslanci za bývalé VV, nyní za stranu LIDEM. Důvodem je vyjádření Paggia k zákonu o NP Šumava, který nyní projednává sněmovna ve druhém čtení, jako o zákonu likvidujícím park, jenž „završí snahu učinit ze Šumavy plantáž prken“.

Hejtman Zimola seřval poslance od Peake: Chcete tu z toho udělat poušť!
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

„Jako zcela standardně zvolený zástupce obyvatel Jihočeského kraje si mu dovolím oponovat. A to, co si myslím, neříkám poprvé. Po nové zákonné úpravě dlouho volaly všechny šumavské obce a její přijetí by mělo být vysněným kompromisem při hledání cesty mezi ochranou přírody a dlouhodobě udržitelným rozvojem na Šumavě. Odmítám snahy škodit Šumavě,“ uvedl směrem k poslanci Viktoru Paggiovi Jiří Zimola.

Považuje NP Šumava za klenot nejenom jižních a západních Čech. Proto podporuje věcnou diskusi o návrhu nové právní normy, která vznikla z iniciativy Plzeňského kraje.

„Je totiž přes své nedostatky kvalitativně mnohem lepší, než návrh Ministerstva životního prostředí. Nehledě k tomu, že vláda zatížená svými vnitřními problémy, tematiku života na Šumavě zcela přehlíží. Souhlasím s tím, že návrh nového zákona o NPŠ není dokonalý a na jeho slabiny dlouhodobě upozorňuji. Velkou pozornost si podle mého názoru mimo jiné zaslouží diskuse o rozložení a rozsahu takzvaných zásahových a bezzásahových zón. Tento zákon je ve druhém čtení a lze jej tedy upravit do podoby snad té nejlepší. A právě to by si měla Poslanecká sněmovna uvědomit a věnovat této právní normě mimořádnou pozornost,“ míní Zimola.

Zákony by měly být prospěšné, nikoli zničující. Doporučuje prý proto věcnou debatu a ne politické výkřiky.

Celé prohlášení hejtmana Zimoly čtěte ZDE

„Pokud použiji dramatickou a mediálně nepochybně atraktivní rétoriku pana poslance Paggia, tak tvrdím: lepší plantáž prken než poušť. Chceme Šumavu zelenou. My jako obyvatelé Jihočeského kraje, stejně jako naši sousedé na Plzeňsku, nenecháme Šumavu uschnout. Na slova pana Paggia o tom, že Plzeňský kraj si národní park představuje jako plantáž prken obhospodařovanou moudrým plánovačem – lesníkem, kde zaměstnanci správy parku odklízejí ze země šišky, aby houbaři nezakopli, si troufám říci: Lidé, kteří na Šumavě žijí, hned tak nezakopnou. Oni zde totiž skutečně žijí a chtějí tak činit nadále. Pane poslanče Paggio, poslouchejte lidi kolem sebe. My opravdu nezakopneme,“ dodal hejtman Zimola.

Poslanec Viktor Paggio o NP Šumava říká, že je především výhodný pro některé zájmové skupiny, kdy se zde těží dřevo za miliardy korun ročně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…