Jen smrt omlouvá. Čtěte, čím žije sněmovna před bitvou o přežití vlády

26.04.2012 10:11

Blíží se páteční hlasování o vyslovení důvěry vládě, kdy koalici stačí prostá většina přítomných poslanců. Není tedy nezbytná většina 101 hlasu. Na spekulace, které se kolem toho proslýchají, se Parlamentnílisty.cz zeptaly poslanců z obou táborů. Nejhranější kartou v tomto volebním pokeru je zákon o církevních restitucích. Zatímco opozice tvrdí, že jde o 30letý kšeft, koalice se ohání závazky k voličům.

Jen smrt omlouvá. Čtěte, čím žije sněmovna před bitvou o přežití vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Vzhledem k tomu, že je návrh zákona o vyrovnání s církvemi předložen do výboru, šéf KSČM Vojtěch Filip očekává jeho odložení. Je to podle něj velmi významný signál. „Bude-li odložen tento zákon, znamená to, že může být odložen i krach koalice“, uvádí pro ParlamentníListy.cz. Zejména TOP 09 bude podle Filipa dělat všechno možné, aby vládu udržela. „Reálně uvažující politici by však měli hledat možnost, jak tuto vládu co nejdříve vyměnit, než občané této země ztratí poslední zbytky důvěry v parlamentní demokracii."

Teď prý záleží na tom, kdo má pádnější „neprogramové argumenty“, říká Filip

„Myslím, že záleží na tom, jak silné argumenty která strana dokáže předložit“, říká dále k otázce setrvání vlády Filip. Rozhodně tím prý ovšem nemá na mysli argumenty programové. „Myslím, že by mohlo jít o argumenty spíše korupčního typu, ať už je to zastrašování, nebo jiné benefity“, dodává.

Podle něj je třeba sledovat nejen před, ale i po hlasování o důvěře vlády,  ve kterých správních a dozorčích radách dojde k přesunům.

Sněmovnou kolují i signály, že někteří členové týmu Karolíny Peake vstoupili do jejího klubu dobrovolně, aby v rozhodnou chvíli vládu nepodpořili. Dokonce i tato varianta zůstává podle Vojtěcha Filipa ve hře. "Ve variantě nejednotných Věcí veřejných je možné takřka všechno“, směje se Vojtěch Filip.

Ano, chceme zůstat ve vládě, protože jsme to slíbili voličům, říká poslanec za TOP 09

Proti tomu se ostře ohrazuje poslanec za TOP 09 Jan Husák. „Nikdy jsem nic podobného skutečně ani nezaslechl,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. Neslyšel prý nic takového ani jako řečnický obrat dokonce od lidí, kteří se touto církevní problematikou zabývají.  „Je to podle mne naprosto zavádějící konstrukce sociálních demokratů,“ obvinil hned oranžovou protistranu Husák.

„Jistě že chceme pokračovat. Chceme pokračovat v reformách, které byly odstartovány. Slíbili jsme to našim voličům,“ říká Husák. Je přesvědčen, že jejich důvěra je pro něj klíčovým závazkem.

Nebudou se vyplácet platy duchovním, které budou narůstat, tvrdí Korte

„Když to neuděláme nyní, po 20 letech od revoluce, nedojde podle mne už k tomu vůbec“, říká tentokrát k církevním restitucím další poslanec TOP 09 Daniel Korte. Podle něj je třeba si uvědomit, že v případě, že k nápravě nyní nedojde, přijde to stát podstatně dráž. „Navíc, ústavní soud přece stanovil, že budou dostávat majetek pouze oprávnění vlastníci, kteří to budou muset prokázat,“ dodává Korte.

Podle Korteho je třeba vzít také v úvahu, že stát se zbaví břemene vyplácení platů duchovních, které porostou. „Roste totiž i počet církví a společenství včetně islámských, za něž jsou považovaná různá bratrstva, u nichž stejně předpokládáme, že se může jednat spíše o obchodní korporace,“ říká Korte.

Na páteční hlasování se Daniel Korte určitě dostaví. „Dostali jsme zprávu, že neúčast omlouvá pouze vlastní smrt,“ zasmál se.

Církevní restituce jsou mnohamiliardový kšeft na 30 let

„Myslím, že vláda se skutečně drží svých křesel jako přisáté klíště," říká poslanec za ČSSD Miroslav Váňa. Podle něj nejde jen o přímé zisky z postů, ale také o vedlejší benefity, které mohou být dokonce rozhodující.

„Církevní restituce je jeden z důvodů, proč je vláda motivovaná, aby dovládla do konce období, ba se řídila heslem – každý den dobrý,“ říká Váňa. „Je to taková mantra – děkuji ti za každý den ve vládním křesle,“ směje se oranžový poslanec. „Církevní restituce jsou prostě mnohamiliardový kšeft, který se bude realizovat po 30 let,“ dodává rozčileně Váňa.

Je to ptákovina, byl jsem u všech jednání s církvemi, říká Benda

Proti opozičnímu hodnocení chování vládní koalice se ohrazuje ostře také poslanec za ODS Marek Benda, podle kterého v žádném případě nelze brát miliardy pro církve jako kšeft, ze kterého něco získají vládní politici. „Byl jsem u všech vyjednávání a skutečně jsem nic takového nezaznamenal, ani náznakem. Pokládám to samozřejmě za ptákovinu. Je možné, že té bývalé lidovecké části TOP 09 na tom záleží více, než jiným stranám," připouští poslanec. Uvádění zákona o narovnání s církvemi do souvislosti s vládní důvěrou však považuje spíše za konstrukci opozice, než cosi reálného.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…