Kalousek varuje: Tvrdý alkohol je tvrdá droga. Nesmí k němu být snadný přístup

18.09.2012 6:58

Ministr financí Miroslav Kalousek vidí hlavní příčinu rozbujelého trhu s černým alkoholem v tom, že Češi příliš holdují pití tvrdého alkoholu. Je prý třeba debatovat o tom, jak ztížit přístup k této tvrdé droze, mající pro společnost závažné následky.

Kalousek varuje: Tvrdý alkohol je tvrdá droga. Nesmí k němu být snadný přístup
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Rozohněný Miroslav Kalousek u řečnického pultíku

V rozhovoru pro Lidové noviny Miroslav Kalousek řekl, že úkolem ministerstva financí je boj proti daňovým únikům. „Tady v posledních letech zvyšujeme aktivitu,“ ujišťuje. Byla prosazena řada legislativních změn a celníci s inspektory finanční správy prý více zasahují v terénu.

Anketa

Jste pro trvalé omezení přístupu k tvrdému alkoholu?

hlasovalo: 1886 lidí

„Rozhodně ale odmítám zjednodušení, že za černý trh mohou příliš vysoké spotřební daně. Ty jsou u nás nižší než ve většině evropských zemí,“ upozorňuje ministr financí. Podle něj je problém hlavně v tom, že lidé pijí příliš tvrdého alkoholu. I on prý byl překvapen, že jsme čtvrtí největší konzumenti tvrdého alkoholu z vyspělých zemí OECD.

Podle Kalouska je po vyřešení akutních potíží a zpřetrhání sítí černého trhu třeba se zamyslet, jak proti tvrdému alkoholu dále bojovat. „Pak přijde čas na hlubší společenskou debatu, co s tvrdým alkoholem dál,“ myslí si ministr, který se prý vůbec nebrání úvahám o zpřísnění regulace. „Tvrdý alkohol je tvrdá droga, která má ve společnosti patologické následky. Přístup k ní by neměl být úplně snadný,“ myslí si Kalousek. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…