Kalouskova špinavá práce za ČSSD. Zvedá daně. Ne, daně jinak, tvrdí Mládek

06.05.2012 6:54 | Zprávy

Pravicová vláda zvyšuje daně jako divá a zdůvodňuje to tím, že je úplně jiná situace než před volbami 2010, kdy naopak ODS a TOP 09 varovaly před hlasem pro sociální demokracii kvůli jejím plánům na zvyšování daní. Nyní to ale vypadá, jako by TOP 09 prostřednictvím svého místopředsedy v křesle ministra financí odváděla za ČSSD špinavou práci, aby ta po předpokládaném vítězství v příštích volbách daně zvedat už nemusela.

Kalouskova špinavá práce za ČSSD. Zvedá daně. Ne, daně jinak, tvrdí Mládek
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Za téměř dva roky svého vládnutí nepřišla vláda Petra Nečase v ekonomické oblasti na nic jiného než škrty a zvyšování daní. Přitom oba pilíře koaliční vlády – ODS a TOP 09 – svatosvatě slibovaly před volbami v roce 2010, že daně zvyšovat nebudou. Z tohoto plánu naopak vinily sociální demokracii a voliče strašily tím, jak moc jim ČSSD daněmi sebere z vydělaných peněz.

Z tohoto pohledu by se mohlo zdát, že koaliční vláda – a především její reformní tahoun TOP 09 – odvádí špinavou práci za ČSSD, jejíž vítězství ať už v řádných či předčasných volbách se zdá nevyhnutelné. Ministerstvo financí v čele s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem už veřejnosti naservírovalo tolik nejrůznějších zvýšení daní, že je to od pravicové vlády až nehorázné.



Klíčové heslo o nezvyšování daní vzalo zasvé

Ale že by z toho měla opozice radost a těšila se, že po příštích volbách přijde k hotovému, tak to ani náhodou. „Především musím ten vládní koncept zvyšování daní odmítnout. TOP 09 za nás rozhodně neodvádí špinavou práci, ta se jen snaží odpoutat pozornost od vlastního selhání a vlastních lží. Problém této vlády je stejný jako svého času prezidenta Bushe, který říkal, že nebude zvyšovat daně. Také pro koalici to bylo jedno z klíčových hesel, které měla a dělá pravý opak,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz ekonomický expert ČSSD Jan Mládek během bilanční konference regionů v Plzni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

koalice

Paní Konečná, dobrý den, musí se vám nechat, že umíte mluvit a máte tah na branku. Chci se ale zeptat na důvod, proč KSČM nekandiduje sama za sebe? Protože nikoho jiného ani podle názvu strany z té vaší koalice neznám. Myslíte, že vám ta spolupráce přinese víc hlasů nebo se jen bojíte kandidovat pod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…