Karolína Peake na křesle knížete. Prý je to možné

18.01.2013 10:53

Ačkoli se případné změny v koaliční vládě dohodnou až po druhém kole prezidentských voleb, premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že už nyní existuje několik scénářů, jakým způsobem by se mohla rozdělit křesla mezi stranami. Ve hře je podle serveru Česká pozice post ministra obrany, zahraničí a pravděpodobně i kultury. Server dospěl na základě rozhovorů s politiky vládních stran k několika možným variantám.

Karolína Peake na křesle knížete. Prý je to možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiného i návrh změny zákoníku práce

Již dnes se prý vyjednává o osobě ministra obrany. Podle dosavadních informací by jím měl být nestraník se znalostí armádní problematiky. V této souvislosti se hovoří o bývalém náčelníkovi generálního štábu a současném prvním náměstku ministra Vlastimilu Pickovi.

Na této nominaci se ale podle serveru neshodne koalice. Picek se nezamlouvá ani Karolíně Peake (LIDEM), ani ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Nakonec tedy možná křeslo obsadí některý ze straníků.

Možným řešením je i to, že by v rámci vládních šachů vyměnila ODS obranu za ministerstvo kultury, kde se velké oblibě netěší Alena Hanáková (STAN). Otázkou ale prý je, zda Starostové dokážou nabídnout na obranu nějakého adepta. Podle zdroje České pozice by se tento post zamlouval poslanci Stanislavu Polčákovi (STAN). „Slyším to od vás poprvé. Nemohu to vyloučit. Myslím si ale, že Starostové udělali na Ministerstvu kultury hodně dobré práce. Zbývá dokončit dvě věci, jež se týkají autorského zákona a památkového zákona. Byla by škoda to nedotáhnout,“ řekl k tomu Polčák.

Koho na kulturu?

Pokud by ke zmíněné výměně skutečně došlo, vyvstává otázka, kdo z občanských demokratů by nahradil Hanákovou v křesle ministryně kultury. Podle serveru by místo uvítal například Jiří Oberfalzer, člen senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu a lidská práva a petice, který už delší dobu prosazuje, aby ODS převzala i resort kultury. Ve hře jsou ale i jiná jména: náměstek ministryně kultury František Mikeš (ODS) nebo senátor Jiří Šesták.

Koho za Schwarzenberga?

Pokud by se Karel Schwarzenberg stal příští hlavou státu, musela by koalice vyřešit úkol, komu svěřit post ministra zahraničí.

Pokud by se hledal nestraník, měl by podle České pozice šanci první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider, který se v diplomacii pohybuje dlouhá léta. Vedle Schneidera prý zaznělo i jméno bývalého velvyslance v Rusku Petra Koláře. Ten se dohodl na svém uplatnění ve skupině PPF Petra Kellnera.

Server se Koláře zeptal, zda by byl ochoten PPF opustit a věnovat se nadále diplomacii. „K vaší otázce se s dovolením vůbec nebudu vyjadřovat. Nepřipadá mi to vhodné, ani slušné, především s ohledem na mého současného zaměstnavatele," napsal.

Peake ministryní zahraničí

Další možností, i když prý nepříliš pravděpodobnou, je, že v rámci ministerských rošád získá post ministryně zahraničí předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. „Karolína Peake zastupovala ministra zahraničí v rámci jednání OECD. Vedla si dobře i v jednání s britskou delegací," vystihl kvality Peake zdroj České pozice ze státní zprávy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…