Klaus má prý pro své plány velkého spojence v Německu

27.03.2013 6:48 | Zprávy

Exprezident Václav Klaus poprvé naznačil, čemu by se chtěl po ukončení svého působení v roli hlavy státu dál věnovat. Dle svých slov hodlá hledat další "Klause" a spolu s nimi dát dohromady panevropskou alianci, která by byla opozicí vůči prohlubující se evropské integraci.

Klaus má prý pro své plány velkého spojence v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Aby mohl plán bývalého prezidenta fungovat, potřebuje po celé Evropě najít podobně naladěné a smýšlející lidi, další "Klause", kteří chtějí změnit Evropskou unii. "A udělat nějakou celoevropskou skupinu, která s tou Evropou chce zatřást a něco s ní udělat. To by mě zajímalo," nastínil Klaus své plány.

Přímé odpovědi na otázku, zda je součástí těchto plánů i kandidatura za ODS do Evropského parlamentu, se ale vyhnul.

Skupina, kterou by Klaus rád založil, už se v Evropě formuje kolem německého kritika eura, bývalého šéfa Svazu průmyslu Hanse-Olafa Henkela. "Něco takového je už dlouho na spadnutí, bohužel Klausů v dnešní Evropské unii mnoho není. Já bych se s takovým podnikem plně identifikoval," řekl Henkel Lidovým novinám.

Názorová blízkost

Henkel, který je také autorem programu nové euroskeptické strany Alternativa pro Německo, se s Klausem dobře zná, v poslední době ho dvakrát navštívil, naposledy loni v září, když Klaus hostil setkání euroskeptiků. "Nemám důvod rozvíjet své dnešní výroky. Pana Henkela ale dobře znám a jeho názory jsou mi blízké," dodal pro LN Klaus.

Klaus včera poprvé přivítal novináře ve své nové kanceláři v Institutu Václava Klause při příležitosti představení své nové knihy Deset, která obsahuje sbírku jeho projevů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…