Klaus není politicky mrtvý. Politolog popsal, kdo ho bude pořád volit

16.03.2013 9:00

Bývalý prezident Václav Klaus není rozhodně podle politologa a historika Přemysla Houdy z politického hlediska mrtvý. „Klaus chce totéž, co nostalgicky téměř každý člověk v nějakém koutku své mysli,“ uvedl pro Českou pozici. A jeho šance na další politický úspěch prý nejsou zanedbatelné.

Klaus není politicky mrtvý. Politolog popsal, kdo ho bude pořád volit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Václav Klaus byl od amnestie zasypán takovou sprškou direktů, že být boxerem, trenér by dávno hodil ručník do ringu a volal záchranku v naději, že nebude třeba rovnou velebníčka,“ podotýká Houda. Do pozice „mediální otloukánka“ se už ale dostával mnoho let, počínaje „Sarajevem“, přes opoziční smlouvu, okolnosti svého zvolení prezidentem, až po eurounijní témata.

Výsledkem je představa, že Klaus už české politice nemá co nabídnout a ani ona jemu. Houda se však domnívá, že je zcela mylná. „Klaus bude i nadále relevantním hráčem české politické scény. Jde o to, kde se nalézá jeho volič, a proč právě on,“ věří.

Návrat světa plného jistoty a harmonie

Klaus totiž podle jeho názoru zastává podobné hodnoty, jako téměř každý člověk v koutcích své mysli, zejména usiluje o návrat toho dobře známého a přátelského světa, kde by znovu zavládly jistota a harmonie, v němž by sice existovala osobní odpovědnost spjatá s dobrovolně přijímanými riziky, ale riziky předvídatelnými, „tradičními“.

Přestože tento názorový proud může působit až absurdně, lze mu podle Houdy věřit, protože jej prezentuje soustavně a poměrně konzistentně.

Ne všichni Klausovi nedůvěřují

A jaký bude volič, který bývalého prezidenta na politické scéně podpoří? Houda je přesvědčen, že se bude jednat spíše o člověka středního věku. „Člověk, který – už vzhledem k věku – těžce ponese soumrak tradičních autorit, zneklidňuje ho, že mladí si žijí po svém, rozvádějí se, nebo dokonce žijí trvale nesezdaní, že úředník z Bruselu říká, co máme dělat, že je tu příliš přistěhovalců z východu, že si tu třeba místní komunita muslimů bude chtít postavit mešitu s minaretem, že se gayové a lesby nestydí za to, že jsou gayové a lesby, že nevolený ekoterorista bude mluvit do toho, čím máme topit, že jakýsi intelektuál si bude nárokovat větší vliv, než mu ve společnosti náleží, a tak podobně,“ vyjmenovává.

Pokud by se tedy Klaus do stranického boje opravdu pustil, jeho šance dostat se do Poslanecké sněmovny a za příznivé konstelace se stát jazýčkem na vahách při sestavování koalice nejsou podle názoru Houdy vůbec zanedbatelné. „Lidí, kteří se mohou – a třeba i opravdově – obávat toho, co přijde, je mnoho.  Ne všichni důvěřují právě Klausovi, ale ne všichni mu nedůvěřují,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…