Klaus se tolik snažil. A stejně dopadl jako Havel, objevil zahraniční vědec a napsal do novin

06.03.2013 7:51

Václav Klaus byl podobný typ politika jako Václav Havel a jejich prezidentství pronásledovaly podobné problémy. Oba byli velcí političtí vizionáři, kteří narazili na slabost pravomocí své prezidentské funkce a nedostatečné podpory veřejnosti. Tak vidí odcházejícího českého prezidenta hlas z ciziny.

Klaus se tolik snažil. A stejně dopadl jako Havel, objevil zahraniční vědec a napsal do novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Sean Hanley, přednášející na University College London, ve svém textu v Hospodářských novinách konstatuje, že naše středně velká a celkově průměrná země si těžko mohla přát lepšího prezidenta. Zkušený, energický a erudovaný politik mezinárodního významu, který je schopen se zabývat globálními i domácími tématy, byl prý ideálním kandidátem.

Přesto jsou jeho dvě prezidentská období historií porážek a propadů. Bojovník proti současné podobě EU musel nakonec rezignovat a podepsat Lisabonskou smlouvu. Rozešel se s ODS a prohlašoval, že země potřebuje novou konzervativní euroskeptickou stranu, ale žádný takový projekt nedokázal vytvořit nebo zaštítit. Místo toho dokázal jen oslabovat premiéry Topolánka a Nečase, třebaže oba dělali politiku jemu poměrně blízkou.

„Tato zdrženlivost zčásti odráží Klausův politický temperament,“ píše Hanley. Zároveň ale prý odhaluje překážky, které skýtá funkce českého prezidenta. Funkce sice prestižní, ale s malou reálnou politickou silou. „Pokud se politické strany zrovna neoslabují vnitřním bojem, mohou prezidenta lehce obejít, nebo přehlasovat,“ poznamenává dále. Jako v roce 2009, když Topolánek s Paroubkem bez problémů upekli úřednickou vládu Jana Fischera.

Navíc prý Klausovy porážky skrývají další hlubokou pravdu. „Odnož euroskeptického konzervativního nacionalismu, jakou Klaus vytvořil v pozdější části své politické kariéry, přitahuje jen někoho a nepochybně má v české společnosti omezenou podporu,“ píše komentátor.  

Závěrem připomíná, že navzdory propastným rozdílům v osobnostech Václava Havla a Václava Klause přineslo jejich prezidentství řadu totožných problémů. „V obou případech jsme sledovali prezidenta soustředěného na velkou politickou vizi, chyceného do pasti ústavní slabosti jeho úřadu, slabosti veřejné a politické podpory jeho idejí a omezeného významu jeho země v mezinárodním kontextu,“ uzavírá londýnský profesor.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…